Van horeca tot sekswerker, dag vol actie tegen coronamaatregelen

02 mrt 2021 - 19:57

Een dag vol actie dinsdag tegen de coronamaatregelen. Horecaondernemers zetten alles op de kop en sekswerkers vierden actie voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Actiedag voor horeca en sekswerkers

Veel sekswerkers hebben financiële problemen. Ze komen niet in aanmerking voor steun van het Rijk. Kamerexploitant Danny Sesseler uit Leeuwarden is bang dat veel vrouwen in de illegaliteit verdwijnen. "Dat geeft veel meer risico. Niet alleen voor een coronabesmetting maar ook dat ze zo makkelijker onder invloed komen van verkeerde mensen."

Horeca wil

Horecaondernemers willen niets liever dan de terrassen buiten zetten en weer klanten bedienen. Wicher Wind van Onder de Linden in Sneek was een van de horecaondernemers die meedeed aan de actie: "Met dit weer zie je dat de mensen snakken naar een drankje op een terras. Dat kan echt veilig. Dat hebben we deze zomer wel laten zien."

Hij wil eigenlijk maar een ding: "Geef in ieder geval een datum. Of dat 1 april is of 1 mei. Dan kunnen we ergens naar toe werken." Dat vindt ook Geesje Duursma van de Pleats in Burgum: "Ja, nu hebben we geen perspectief. Het kan echter echt veilig."

Foto: Omrop Fryslân, Anna Groenia

Statement

Corne van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, kijkt tevreden terug op de actiedag. "Ik kreeg een stuk of dertig foto's binnen", vertelt hij. "Ik ben eigenlijk best wel trots op mijn collega's. We hebben laten zien dat we hier in Fryslân een statement hebben kunnen maken."

Demissionair minister van justitie Ferd Grapperhaus zei dinsdag dat hij met de horecaondernemers tot een plan wil komen om de deuren weer te openen. "Dat hebben we toch maar weer voor elkaar", zegt Van de Erve.

Corne van de Erve van Koninklijke Horeca Nederland kijkt terug op de actiedag

Trefwoorden: 
horeca coronavirus sekswerkers
(Advertentie)
(Advertentie)