Nij Smellinghe neemt hybride operatiekamer in gebruik

02 mrt 2021 - 15:57

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft een nieuw operatiecomplex in gebruik genomen. Afgelopen week vonden de eerste operaties plaats. Het complex bestaat uit zeven operatiekamers. Eén van de kamers is een zogenaamde hybride operatiekamer.

Foto: Anne Marie Boonstra fotografie

In de hybride operatiekamer is veel hightech röntgenapparatuur ingebouwd. Daardoor kunnen operaties heel precies worden uitgevoerd. Daardoor is de belasting voor de patiënt een stuk minder. Het gaat dan vooral om patiënten die aandoeningen aan de bloedvaten hebben, maar ook het behandelen van nierstenen kan een stuk beter met de nieuwe techniek.

Chirurg Marald Wikkeling legt uit:"Bloedvaten in bijvoorbeeld de lies zijn moeilijker te bereiken. Daarom was voor het dotteren of stenten daarvan tot voor kort een grotere operatie nodig. Dankzij de haarscherpe röntgenbeelden op de hybride operatiekamer, kunnen we deze ingreep nu ook via een kleine incisie doen".

Duurzame materialen

Met het nieuwe complex wil Nij Smellinghe de slogan 'Samen bouwen aan duurzame zorg' tot uiting brengen. Het gebouw gebruikt dan ook duurzame materialen zoals ledverlichting en zuinige apparatuur en is beter geïsoleerd.

Volgens Folkert Brouwers komt het duurzame aspect ook nog op een ander gebied naar voren: "We vinden het belangrijk dat patiënten én medewerkers zich prettig voelen in Nij Smellinghe", sa seit Brouwers. "Het gebruik van lichte kleuren, aandacht voor ergonomie en het creëren van een ruimtelijk gevoel en veel daglicht draagt daar aan bij. De grote raampartijen binnen het operatiecomplex zijn een uniek voorbeeld daarvan. Dit zorgt voor veel licht, voor dagbeleving bij medewerkers en voor contact met buiten en de natuur."

(Advertentie)
(Advertentie)