Tryater komt met nieuwe voorstelling naar de mensen toe

01 mrt 2021 - 19:34

Theatermakers beginnen steeds meer genoeg te krijgen van digitale voorstellingen en willen heel graag live theater maken, zo ook bij Tryater. Maar er hangt een grote deken van onzekerheid over de makers: wanneer mag er weer wat en wat mag er dan wel en niet? Tryater was de laatste maanden druk bezig met de nieuwe voorstelling 'Nacht', die plaats zou vinden in de parkeergarage De Klanderij in Leeuwarden, in de hoop dat er binnenkort weer gespeeld kon worden voor een klein publiek. Dat zit er op korte termijn niet in en dus hebben ze een alternatief bedacht: monologen op de stoep of oprit bij de mensen thuis.

Foto: Foto: Tryater

De voorstelling is voor een deel digitaal en voor een deel 'live'. Na het vertonen van een film gaan de tien acteurs Fryslân in, naar het publiek toe. Het is een verrassing welke acteur bij jou op de stoep staat. "Fryslân wordt ingedeeld in verschillende regio's en elke acteur speelt elke avond vijf keer zijn of haar monoloog", vertelt regisseur Tatiana Pratley.

Het was lange tijd de bedoeling dat het een 'gewone' locatievoorstelling zou worden. Schrijver van het stuk, Wessel de Vries, was nog maar net klaar met het script of Pratley kwam met het nieuws dat het stuk niet in deze vorm door kon gaan. "Dat was wel even een teleurstelling", zo geeft De Vries toe. Hij had drie weken de tijd om voor tien acteurs monologen te schrijven. "Dat was wel even omschakelen, want het is een heel ander genre. Aan de andere kant ben ik al zo lang met het verhaal bezig dat het ook wel snel ging."

Wessel de Vries, schrijver van Nacht

Het stuk gaat over verschillende mensen die 's nachts nog wakker zijn. "Zoals een journalist, een taxichauffeur, een schoonmaker of gewoon iemand die niet kan slapen. Wat houdt hen wakker?" De Vries was al bezig met het stuk voordat de coronacrisis begon, maar vindt het verhaal heel goed bij deze tijd passen. "Er zijn op dit moment veel zaken waar mensen wakker van kunnen liggen."

Behoefte aan echt contact

Pratley heeft als theatermaker een grote behoefte om weer in het echt contact te krijgen met het publiek en streeft hierbinnen wat mogelijk is na. En dat is niet makkelijk in deze onzekere tijden. "We moeten flexibel zijn en dat vraagt veel van ons. Aan de andere kant zouden we dit concept nooit bedacht hebben als er geen corona was geweest. Ik ben heel trots dat we dit aan het opzetten zijn en zo het theater naar de mensen toe brengen."

Tatiana Pratley, regisseur van Nacht

(Advertentie)
(Advertentie)