Door corona met een studie beginnen; omdat een jaar in het buitenland niet doorging

Door corona is het studeren erg veranderd met alleen maar online lessen. Sommige studenten stoppen er dan ook juist in deze tijd mee. Andere jongeren beginnen juist door corona met een studie, omdat andere plannen niet door konden gaan.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Daphne van Linge komt uit Veendam. Ze doet in Leeuwarden de hogere hotelschool, maar dat was niet het plan. "In mijn agenda stond voor 2020 met hele dikke letters Argentinië. Maar ik ben nu in Leeuwarden, dus dat is net even wat anders."

Toen kwam tante corona

In Argentinië zou ze een jaar lang op een middelbare school zitten en in een gastgezin wonen. "Ik wilde Spaans leren en ik wilde me er helemaal onderdompelen in de cultuur." Ze wilde niet in Europa blijven en kwam bij Argentinië uit, omdat dat een veilig land was. "Maar ja toen kwam tante corona en ging het allemaal niet door. Half mei kreeg ik door dat het wel wat langer zou gaan duren en ook in Argentinië waren de besmettingen hard aan het stijgen." Eind juni hakte ze de knoop door dat ze niet zou gaan.
In 2018 was ze al eens bij een open dag van de hotelschool geweest. "Ik dacht toen al, dat dat wel bij me paste. Maar ik wilde het pas doen na Argentinië. Ik was er eerst wel kapot van dat het niet doorging, maar nu ben ik gelukkig in Leeuwarden." Ze is wel van plan om later naar Argentinië te reizen. "Maar dan als backpacker."
Verslaggever Willem de Vries praat met Daphne van Linge
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Noa Jansen komt uit Brabant en doet ook de hogere hotelschool in Leeuwarden. Ook zij had een ander plan.
"Ik zou een jaar naar Nebraska in de Verenigde Staten gaan. Maar door corona ging daar een dikke streep doorheen en toen werd het Leeuwarden." Het plan was om een jaar naar highschool te gaan. "Ik zou in een gastgezin komen en alles daar meemaken." Se wie al goed twa jier dwaande mei dy dream. "Ik had al een gastgezin en was ingeschreven bij een school. Alleen een vliegticket ontbrak nog."
Halverwege mei kreeg ze in de gaten dat het plan niets zou worden. "Ik had geen plan B. Ik moest snel een keuze maken." Een open dag van de hotelschool in Leeuwarden sprak haar wel aan. "Ik dacht: we gaan ervoor. Ik vind het hier fijn. Het is net een groot dorp." Ze wil wel nog graag naar Amerika. "Het lijkt me gaaf om te gaan roadtrippen met een VW-busje van oost naar west of andersom."