Leeuwarder dierentuin AquaZoo heeft er een tweede ijsbeer bij

01 mrt 2021 - 11:02

Dierentuin AquaZoo in Leeuwarden heeft een tweede mannetjes-ijsbeer gekregen. Rocky kwam al in januari en na een wenperiode is hij geïntroduceerd bij Felix, de ijsbeer die al een paar jaar in AquaZoo woont. Beide mannetjes delen nu het verblijf.

Rocky komt uit een Belgisch dierenpark. Hij moest daar weg omdat ze daar een nieuw mannetje kregen in het kader van een fokprogramma. AquaZoo is blij met de komst van het 18-jarige dier. "We kunnen op deze manier ons steentje bijdragen aan het voortbestaan van deze prachtige diersoort", zegt dierenverzorger William Kreijkes. "IJsberen worden in de natuur ernstig bedreigd. Om te voorkomen dat ze uitsterven, is er een fokprogramma opgezet."

Minder ijsberen in de natuur

Er zijn nog maar 26.000 ijsberen in de natuur. Door opwarming van de aarde is er minder poolijs. "Hierdoor hebben de ijsberen soms niet genoeg tijd om op het ijs te jagen op hun prooi. Dat betekent dat ze interen op hun vetlaag en gewicht inleveren, vaak met de dood tot gevolg. Met het ontbreken van poolijs trekken ijsberen ook vaker dorpen in om voedsel te zoeken, waarbij zij soms worden gedood door de mens."

Foto: AquaZoo Leeuwarden

Eerder had AquaZoo ook twee ijsberen. Tot juni 2019 woonde mannetje Nanu met Felix in het park. "Het verblijf is gebouwd voor twee ijsberen, waardoor Rocky gelijk kon intrekken. Met 5.000 vierkante meter hebben ze genoeg ruimte om samen te zijn, maar kunnen beide mannen zich, als ze willen, ook afzonderen", zegt Kreijkes.

(Advertentie)
(Advertentie)