Eerste windturbine geplaatst bij Windpark Fryslân in IJsselmeer

07 mrt 2021 - 08:02

Na maanden van voorbereiding is het maandag zo ver. De eerste windturbine van Windpark Fryslân wordt in het IJsselmeer geplaatst. In totaal worden er 89 turbines geplaatst. Hiermee kan 1,5 terawattuur worden geproduceerd. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van een half miljoen huishoudens. Het windmolenpark is hiermee het grootste park ter wereld in een binnenwater.

Windpark Fryslan

De verwachting is dat het één tot twee dagen duurt voordat de eerste turbine staat. 's Ochtends vroeg komen de onderdelen met twee schepen naar het IJsselmeer. Het bouwen begint dan stapsgewijs. Eerst de toren, dan de motor en tot slot de bladen.

Transformatorstation

De eerste turbines worden verderop in het IJsselmeer gezet en werken steeds dichter naar de Afsluitdijk toe. Naast de turbines wordt er ook een transformatorstation gebouwd. Hiermee wordt de elektriciteit van de windmolens omgezet naar hoogspanning voor het Friese elektriciteitsnet. Dit transformatorstation wordt gebouwd op de Afsluitdijk bij het tankstation.

Anne de Groot van Windpark Fryslân en David Molenaar, CEO bij Siemens Gamesa

Vertraging

"Voor ons is dit een heel mooi moment," zegt projectdirecteur Anne de Groot van Windpark Fryslân. "Sinds de start van het project in 2008 hebben we er naar toe geleefd. Het wordt nu zichtbaar met de eerste turbine." Er was nog even vertraging, de eerste turbine zou eigenlijk net wat eerder worden geplaatst. "Je bent afhankelijk van het weer. Alles moet veilig gebeuren en we hebben een paar kleine technische storingen gehad. Dat is niet erg, als alles eenmaal loopt kan elk installatieschip ook een turbine per dag installeren. Mits het weer goed is en het niet te hard waait."

Volgens David Molenaar, CEO bij Siemens Gamesa, is het een grote operatie. "Maar het verloopt soepel. De onderdelen worden aangevoerd vanuit Amsterdam. Opbouwen is lastiger dan op land, maar we hebben veel ervaring en er is veel voorbereid."

Coronabubbel

Dat moet ook wel, want ook met de coronamaatregelen moet rekening worden gehouden. De Groot: "Ik denk dat er nu 400 mensen met de bouw bezig zijn op alle verschillende plekken. Deels in coronabubbels, in ploegendiensten op hotelschepen. Een heel groot project. Een ploeg wordt getest, blijft uit voorzorg twee dagen in quarantaine en na de dienst worden ze weer afgelost."

Ook voor Molenaar is de veiligheid van belang. "Het belangrijkste is dat onze mensen veilig kunnen werken. Het heeft geen negatieve gevolgen, behalve dat je een paar dagen moet wachten op de uitslag."

Behoefte aan duurzame energie

Molenaar heeft er begrip voor dat er tegenstanders zijn van de grote molens in het IJsselmeer, maar hij vindt wel dat het nodig is. "Ik begrijp dat als er iets in je omgeving verandert, dat dit lastig en vervelend kan zijn. Maar we hebben behoefte aan duurzame energie. En de wind van zee is erg efficiënt, het is een hele goede bron en dit is een hele geschikte locatie. Dus ik hoop dat iedereen begrijpt dat we dit nodig hebben."

(Advertentie)
(Advertentie)