Nordwin College opent de deuren weer voor leerlingen

Maandag 1 maart is voor veel middelbare scholen en MBO's een bijzondere dag. Vanaf nu mogen er weer fysieke lessen worden gegeven op school. Vorige week dinsdag maakt het kabinet bekend dat scholen weer open mogen. Op het Nordwin College in Heerenveen starten ze deze week ook weer met lessen op locatie. "We hebben heel goede hoop dat we in ieder geval één dag of misschien wel weer meer open kunnen voor onze leerlingen", vertelt Ageeth Nijboer, directeur van het Nordwin College in Heerenveen.
Nordwin College © Omrop Fryslân
Maandag blijven de deuren nog dicht van het Nordwin College in Heerenveen. Dat is niet omdat ze er nog niet klaar voor zijn, legt Nijboer uit. "We hebben ons de afgelopen weken al gedegen voorbereid om er voor te zorgen dat iedereen weer in de school zou passen, maar op maandag past het simpelweg niet. Vooral de anderhalve meter is echt een uitdaging. We willen graag alle leerlingen weer ontvangen, maar vooral in de hal en in de kantine is het lastig om er voor te zorgen dat iedereen op andere halve meter blijft. Vandaar dat we later deze week starten."

Focus op jaar 1 en 2

Niet alle leerlingen kunnen tegelijkertijd weer naar school, vertelt de directeur. "In principe komt iedere leerlingen in ieder geval weer een dag per week naar school. Het gaat ons vooral om jaar 1 en 2, want leerlingen uit het examenjaar en het derde jaar kwamen al naar school. We willen nu ook voor jaar 1 en 2 weer praktijklessen, gymlessen en mentorlessen verzorgen. Zo willen we zien hoe het met onze leerlingen gaat en waar ze staan."

Weer even normaal

Zelf is Nijboer opgelucht dat de school weer open mag. En zij is niet de enige. "We merken ook van leerlingen dat ze zelf heel blij zijn dat ze elkaar weer zien. Het is het stukje ongedwongenheid, het gevoel dat je weer normaal kunt doen." De grote vraag is uiteraard of de deuren tot aan de zomervakantie open kunnen blijven. "Alles hangt nauw samen met de besmettingscijfers", weet de directeur. "We hopen natuurlijk dat die cijfers gaan dalen, maar ik verwacht niet dat dit heel snel gaat en dat we de leerlingen weer volledig kunnen uitnodigen. Maar het begin is er in ieder geval."
Directeur Ageeth Nijboer van het Nordwin College