Sportscholen slepen toestellen naar buiten als protest tegen coronamaatregelen

Sportscholen in het hele land zetten zaterdag hun toestellen buiten. Dat deden ze uit protest, om aandacht te vragen voor het feit dat ze nog altijd niet open mogen. Vijftien Friese sportscholen deden mee. "We willen graag dat mensen weer in beweging komen. Dat is goed voor je gestel en ook goed voor je weerstand. Zo kunnen we dus ook iets doen tegen corona", vertelt eigenaar Han de Hair van sportschool Gymnasion in Joure.
Sportscholen slepen uit protest toestellen naar buiten
Financieel krijgen steeds meer sportscholen het moeilijk. Toch is dat niet de grootste reden voor dit protest. "We willen ook dat mensen weer bij ons kunnen komen sporten. Daarnaast is bij ons ook het sociale aspect heel belangrijk", legt Erwin Boonstra, eigenaar van sportschool URSUS in Leeuwarden uit. "We zijn nu in totaal al zo'n zeven maanden dicht geweest. Dat is allemaal tijd die mensen kwijtgeraakt zijn aan goed sportief bezig zijn."

Ook binnen sporten

Bij de protestactie, waar zo'n 342 sportscholen uit het hele land aan meededen, werd goed rekening gehouden met alle coronamaatregelen. Op dit moment mag je als sportschool met een klein aantal mensen buiten sporten.
Maar dit zou ook binnen moeten kunnen, gelooft De Hair: "We kunnen hartstikke veilig werken. We hebben overal vakken afgetapet, overal staat desinfectiemiddel en we hebben zelfs spatschermen geplaatst. Daarnaast is in de eerste lockdown bewezen dat er ongelooflijk weinig besmettingen zijn geweest in de fitnessclubs."
Boonstra is het daarmee eens: "Sommige sectoren kunnen gewoon weer op een veilige manier open. Besmettingen zijn zo laag, er is geen reden om ons nog dicht te houden."