Sportvisserij populair in Fryslân, voornamelijk onder jongeren

27 feb 2021 - 15:05

Steeds meer mensen zoeken in coronatijd nieuwe hobby's. De zien ze bij Sportvisserij Fryslân ook, want het sportvissen is zeer populair. In een jaar is het ledental van zowat 34.000 naar meer dan 40.000 gegaan.

Sportfiskerij populêr yn Fryslân

Voornamelijk jongeren gaan steeds meer sportvissen. Wiebe (15), Rutmer (15) en Werner (17) komen 's ochtends om 7.00 uur van bed om te hengelen en gaan door totdat het donker is. "Je bent buiten, je bent er even tussenuit. Wij zijn er nu met z'n drieën op uit en wij hebben er ook mooi weer bij", zegt Wiebe.

Rutmer staat ook fanatiek met zijn hengel te zwaaien. "Als je er een vangt, heb je allemaal mensen om je heen en zij vinden dat prachtig. Dat vind ik dan ook mooi." Als het mooi weer is, is Rutmer liever buiten dan dat hij de hele dag aan het gamen is of Netflix kijkt. De jongens zoeken alle mooie plekjes van Dokkum en buiten Dokkum op om de vissen te vangen. Werner: "Mijn record staat op 28 vissen op één dag. Dat waren wel heel veel. Als wij dat nu willen halen, staan wij hier nog wel een tijdje."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Rutmer, Wiebe en Werner zijn aan het hengelen

Dat de sport zo populair is, heeft volgens voorzitter van Sportvisserij Fryslân Obe Veltman alles te maken met de vrije tijd die mensen hebben. "Het is een van de manieren om nu nog actief te zijn. Het is dé manier om het huis uit te gaan en jezelf te vermaken."

Naast jongeren zijn ook steeds meer ouderen aan het vissen. "Veel mensen die in hun jeugd veel gevist hebben en nu aanleiding zien om de hobby weer op te pakken, waaronder ook zeker ouderen. Waar we ook heel blij mee zijn is dat steeds meer meisjes en vrouwen gaan vissen." Veltman is zelf ook gek op hengelen. Hij is dan ook blij dat mensen het zo mooi vinden.

Wiebe, Rutmer en Werner hebben er in ieder geval nog niet genoeg van. Nu het mooie weer eraan komt, kunnen ze steeds vaker vissen. "Wij zijn ook wel vaak in ons bootje op pad. Je bent met vrienden op pad en je beleeft van alles. Dat is vooral wat ons iedere keer weer trekt om naar de waterkant te gaan."

Obe Veltman, Sportvisserij Fryslân

Trefwoorden: 
visserij vissen sportvissen
(Advertentie)
(Advertentie)