Omroep van Weststellingwerf 40 jaar: "Toch aardig geworteld in de gemeente"

26 feb 2021 - 13:55

Taart bij Radio Centraal in Noordwole. De lokale omroep van Weststellingwerf bestaat namelijk veertig jaar. De zender is al sinds 1981 actief en is daarmee een van de oudste lokale omroepen van Nederland.

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Het gebak en de koffie staan klaar in het gebouw van Radio Centraal in Noordwolde. Op de grote tafel, die in een ruimte naast de radiostudio staat, staan al meerdere kaarten uit Canada en Afrika. Het zijn felicitaties van oud-vrijwilligers, die Radio Centraal nog steeds weten te vinden.

Wethouder kan niet meer werken

Bestuursleden Jan Koopman (voorzitter) en Jan Menger (vice-voorzitter) - "welkom, het is hier een janboel" - zijn maar wat trots op de locatie waar de omroep nu alweer een paar jaar zit. "Dit gebouw is ooit gebouwd als kleuterschool. Daarna is het als aula gebruikt door de begrafenisvereniging", zegt Koopman. "Toen het op de nominatie stond om gesloopt te worden, wilden wij er graag in. Navraag bij de wethouder leverde niks op. Het zou al gesloopt worden."

Dat liet Koopman niet gebeuren. "Toen heb ik iedereen die op de lijst stond van elke partij in Weststellingwerf een mailtje gestuurd, dat het slopen van zo'n karakteristiek pand een grote fout zou zijn. Binnen een dag kreeg ik reactie van de wethouder, dat het zo niet door kon gaan, want hij kwam niet meer aan werken toe." En zo kreeg Radio Centraal het huidige pand in handen.

In 1981 stuurden drie jongemannen uit Noordwolde de eerste lokale nieuwsuitzending de ether in. In het begin was dat illegaal, maar het leven als piratenzender was ontzettend romantisch. Zaterdag kijkt Radio Centraal in een speciale uitzending terug op die periode, die vooraf ging aan de legale status.

Radio Centraal bestaat 40 jier

Bingo populair van Dokkum tot Zwolle

Volgens vice-voorzitter Menger heeft de omroep z'n plek in Weststellingwerf in die veertig jaar verdiend. "De omroep is toch aardig geworteld in de gemeente, en met name in Noordwolde. Hier zijn we toch begonnen op de zolderkamer van twee broers. Onderzoek naar luisteraars is vrij prijzig, dus dat doen we niet, maar bij de bingoshow en de verzoekplatenprogramma's merk je toch dat dat vrij populaire programma's zijn. Bij de bingo doen ze bijvoorbeeld mee van Dokkum tot Zwolle, zeg maar."

De omroep heeft een groot aanbod van verschillende programma's. Daarbij zijn het voornamelijk in het weekend live-uitzendingen, vertelt Koopman: "Dan hebben we een streektaalprogramma, een programma met verzoekplaten, we hebben een programma dat heet De Platenkoffer Van... En dan doen we verder nog een hoop aan actualiteit, cultuur en sport hier uit de regio."

Zelfs het Friese paard komt voorbij

De Jannen zitten in het bestuur van de omroep, maar zijn beiden ook presentator. Daarbij gebruiken ze het Stallingwarfs, waar dat mogelijk is. "Wij hebben ook vrijwilligers die niet uit de Stellingwerven komen, dus het gebeurt niet altijd. Zelf probeer ik het zo veel mogelijk te doen, zeker als ik een gast heb waarvan ik weet dat ze het Stallingwarfs machtig zijn." Dat het Fries in Weststellingwerf nog altijd veel wordt gebruikt, komt ook bij het verzoekplatenprogramma naar voren. "Maar", zo lacht Jan Menger. "Het Friese paard komt altijd wel een keer voorbijdraven. En dan discrimineren wij niet, dan doen ook wij aan Friese muziek."

Verslaggever Arjen Bosselaar neemt een kijkje in de studio van Radio Centraal

(Advertentie)
(Advertentie)