Verdeeldheid over autovrij maken natuurgebied Fochteloërveen

25 feb 2021 - 21:26

Moet het natuurgebied Fochteloërveen volledig autovrij worden of niet? Dat is de vraag die leeft in de dorpen rond het natuurgebied. Natuurmonumenten wil de weg afsluiten om de dieren te beschermen, maar de meningen van de inwoners zijn verdeeld.

Foto: H. Feenstra

Het natuurgebied, op de grens van Fryslân en Drenthe, is een plek waar veel mensen even gaan wandelen of fietsen. Maar ook in de auto door het gebied rijden is populair. De weg loopt dwars door het gebied en is de enige weg waar auto's overheen kunnen.

Ieder jaar vindt Natuurmonumenten veel dode dieren op de weg. Dat moet anders en daarom moet de weg autovrij worden, zegt boswachter Sietske Westerhof van de natuurorganisatie. "We hebben zorgplicht en dat betekent dat we zoveel mogelijk moeten doen om ieder dier te beschermen. Dan is het natuurlijk al snel een winst van ons om geen gemotoriseerd verkeerd door zo'n prachtig gebied te laten gaan."

Sietske Westerhof, boswachter Natuurmonumenten

Een dezer dagen begint de amfibieëntrek. Kikkers, salamanders en andere dieren trekken dan van de ene kant van de weg naar de andere kant. Als de trek begint wordt de weg voor een paar dagen afgesloten, zodat de dieren veilig kunnen oversteken. Daarna gaat de weg weer open.

Sommige mensen zien graag dat het gebied toegankelijk blijft voor auto's, zo zegt Eric van Beek van Plaatselijk Belang Ravenswoud. Dat dorp ligt naast het natuurgebied. Plaatselijk Belang heeft een enquête gehouden onder de inwoners en daaruit blijkt dat de meningen erg verdeeld zijn. "Een klein gedeelte heeft belang bij de weg, omdat ze hem voor woon-werkverkeer gebruiken. Een iets groter gedeelte lijkt het een goed idee om de weg in bepaalde periodes af te sluiten. Maar om de weg structureel autovrij te maken, daar zijn best wel wat bezwaren tegen."

Eric van Beek - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Eric van Beek, Plaatselijk Belang Ravenswoud

Naast de weg helemaal autovrij maken, wil Natuurmonumenten de weg ook graag afsluiten voor fietsers en wandelaars in de periode van de amfibieëntrek. Daar is Plaatselijk Belang Ravenswoud helemaal niet blij mee. "Dat vind niemand goed. Uit de enquête blijkt dat 100% vindt dat de weg het hele jaar voor fietsers en wandelaars open moet blijven."

Natuurmonumenten zal met de gemeente en de omwonenden kijken naar een oplossing waar iedereen blij mee is.

(Advertentie)
(Advertentie)