Antje Pietersma (83) neemt een prikrit: "Als ik zelf had moeten rijden, was ik gespannen geweest"

25 feb 2021 - 17:59

Een vaccinatie halen is voor de één gemakkelijker als voor de ander. Om minder mobiele mensen tegemoet te komen hebben meerdere Friese gemeenten nu zogenaamde 'prikritten' van het ANWB Automaatje opgezet. De 83-jarige Antje Pietersma uit Franeker maakt gebruik van zo'n ritje. Ze wordt door chauffeur Tjeerd Seinen naar het vaccinatiecentrum in Leeuwarden gebracht Voor beiden is het hun eerste prikrit.

Antje Pietersma (83) neemt een prikrit

Antje Pietersma heeft een auto en kan wel rijden. Toch heeft ze voor de prikrit gekozen: "Als ik zelf had moeten rijden, was ik gespannen geweest", zegt ze. Ze zag er tegenop om een parkeerplaats te vinden en te zoeken naar de ingang op een onbekend terrein. Haar chauffeur is Tjeerd Seinen. Hij woont ook in Franeker. Hij zag de oproep voor chauffeurs in de krant en dacht: "Ik ben vrij man. Dat kan ik wel even doen."

Seinen zit ook in de risicogroep en daar is hij zich bewust van. "Ik had het er vanmorgen nog over met mijn vrouw, dat het wel wat gevaarlijk kan zijn. Dan word je met de neus op de feiten gedrukt, dat je voorzichtig moeten zijn." Maar op deze wijze andere mensen helpen is voor Seinen het belangrijkste.

Foto: Omrop Fryslân

De rit naar Leeuwarden was volgens Pietersma "een dollemansrit", maar dat is een grapje. Het ging juist heel goed. Ze heeft een prettige reis gehad en met Seinen gesproken over het weer en zo. Gespannen voor de injectie was Pietersma niet. Alles is goed gegaan met haar vaccinatie en chauffeur Tjeerd Seinen heeft haar weer veilig thuisgebracht. De gemeente Waadhoeke heeft toegezegd de prikritten achteraf te vergoeden.

(Advertentie)
(Advertentie)