Winkels maken zich klaar voor beperkte opening: "Een sprong in het diepe"

Winkeleigenaren zijn druk bezig om alles op orde te brengen voor de nieuwe beperkte heropening. Klanten moeten een afspraak maken en er mogen maar een paar klanten tegelijk in de zaak aanwezig zijn. Er is nog wel het een en ander onduidelijk over de exacte invulling. Bij de winkels zelf, maar ook bij de klanten. Zijn ze bijvoorbeeld verplicht iets te kopen. Of mag vrijblijvend rondneuzen in de winkel ook?
Winkeliers maken zich klaar voor beperkte opening
Bedrijfsleider Hans Holwerda van kledingzaak Van der Kam in Heerenveen is blij met de nieuwe stap. Zo is er weer meer contact met de klant mogelijk. "We werken met intekenlijsten. Daar kunnen mensen zich via de telefoon of e-mail voor aanmelden. We moeten zelf ondervinden wat dat betekent. Het is letterlijk een sprong in het diepe. Maar na de vorige lockdown hebben we laten zien dat wij de grenzen redelijk kunnen bewaken."

Klanten zonder afspraak

Elk half uur zijn twee klanten welkom in zijn winkel. Die moeten vier uur van tevoren hebben gereserveerd. Als een klant spontaan voor de deur staan en er zijn geen andere klanten aanwezig, zullen ze bij er Van der Kam alles aan doen om die klant toch te helpen. "Als het kan, doen we graag de deur open."
Femke Zijlstra van woon- en cadeauwinkel Happiness by Femke is ook blij dat ze weer enkele klanten kan ontvangen. Maar iemand die onverwacht komt, wijst ze wel de deur in de hoop dat die klant dan een afspraak maakt. "We kunnen dat risico niet nemen", zegt ze.

Snuffelaars

De winkel van Femke is eigenlijk niet geschikt voor afspraken. Het is een echte snuffelwinkel waar mensen zo even naar binnen lopen en in een impuls iets kopen. Die mensen komen nu niet.
De snuffelaars vormen maar een kleine groep in zijn winkel. Maar toch is Holwerda daar blij mee. "Je hoeft niet beslist iets iets te kopen. Rondneuzen kan ook. Als de klant het naar de zin heeft, komt de aankoop vanzelf." En een spijkerbroek kopen in tien minuten? "Dat kan, want onze gemiddelde klant is snel. We kennen ze en weten hun maten. Dan kan zelfs 10 minuten lang zijn."

Weer open

Hoewel beide winkels opgetogen zijn over de ruimte die ze er volgende week bij krijgen, is er maar één ding dat ze echt willen: weer volledig open. Zowel Holwerda als Zijlstra zijn er van overtuigd dat dat kan. Ze zijn er zeker van dat ze zelf de maatregelen kunnen nemen die nodig zijn om veilig te winkelen. Holwerda denkt dat we langzaam naar het normaal van voor corona terug moeten. Volgens hem kunnen de winkels dat aan.
Verslaggever Gerrit de Boer is bij een kledingzaak in Heerenveen