Politieman Oeble Bouma neemt na 45 jaar afscheid: "Het wordt een dag van weemoed"

Het is de laatste officiële werkdag van politieman Oeble Bouma uit Wirdum, misschien wel de bekendste politieman van Fryslân momenteel. Na 45 dienstjaren gaat hij met pensioen. Echt gewerkt wordt er donderdag niet meer. "Ik was gisteren nog op het werk. Een paar dingen afgehandeld, mijn computer leeg gemaakt. Vandaag laat ik me verrassen."
Oeble Bouma © Omrop Fryslân
Oeble Bouma over zijn afscheid, de veranderingen en Twitter
"Het wordt een dag van weemoed", verwacht Bouma. "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. En nu laat ik veel vrienden, bekenden en aardige mensen achter."
Bouma werd vooral bekend doordat hij erg actief is op Twitter. Hij schreef regelmatig waar de politie mee bezig was die dag. "De politie staat ervoor dat we open en transparant zijn", zegt hij daarover. "Maar onze organisatie is heel groot geworden. De afdeling voorlichting en communicatie kan niet alles bijhouden voor de noordelijke drie provincies."
Ik heb wel eens het idee dat mensen denken: de politie schrijft een paar bonnen en staat af en toe bij een aanrijding. Maar er gebeurt zoveel meer.
Oeble Bouma
Dus daarom vertelt Bouma zelf wat hij meemaakt. "Ik heb wel eens het idee dat mensen denken: de politie schrijft een paar bonnen en staat af en toe bij een aanrijding. Maar er gebeurt zoveel meer. Ik zie collega's soms prachtige dingen doen. Dus ik maak een samenvatting: wat maak je nou mee tijdens zo'n dienst? De politie heeft altijd te maken met dingen die niet goed gaan, dat is nou eenmaal ons werk. Daar moet je niet depressief van worden, want dat zou je wel kunnen denken, maar we proberen de dingen goed te doen. Ik ben er trots op dat mijn collega's dat ook altijd heel zorgvuldig doen."
En als er eens iets niet goed gaat, vindt Bouma het belangrijk om dat toch te vertellen. "Daar moet je voor uitkomen. Dat moet je ook zeggen, want niet alles kan goed gaan. Maar ik zie vaak dat de collega's ook meer doen dan ze misschien hoeven te doen. Dat vind ik altijd prachtig."

Veel veranderingen

Bouma heeft twee derde van zijn leven bij de politie gezeten. En er is veel veranderd in die periode. "Ik ben ooit begonnen in Mantgum, met een blauw busje van de Rijkspolitie. En ik eindig in een Mercedes. Dat is allemaal niet te vergelijken."
Dat Bouma bij de politie kwam, was niet altijd het plan. "Ik had de mavo afgemaakt en ik ging naar de havo, maar dat ging niet geweldig. Ik haalde dat niet. Toen heb ik nog even in het ziekenhuis in Drachten gewerkt. Maar ik zag een vacature van de politie in de NCRV-gids, dat leek me wel wat. Ik kwam door de keuring en tot mijn verbazing mocht ik me melden op de nieuwe opleidingsschool in Harlingen."
Niet alleen het werk is veranderd, datzelfde geldt voor de omgang met de politie. "Mensen zijn mondiger geworden. Ze geven hun mening ook. Dat is niet erg, daar moet je mee om kunnen gaan."

Wandelen en afkicken

En nu? Van Bouma is bekend dat hij graag wandelt. "Er zal veel worden gewandeld, ja. Maar ik doe eerst even niets. Dat is wel wennen, ik moet even afkicken."