Friese VDL-bussenmakers worden woningbouwers: "Werkgelegenheid houden"

Bussenbouwer VDL uit Heerenveen stapt over naar woningbouw. Vanaf volgend jaar maakt het bedrijf speciale units die in de woningen komen van bouwbedrijf Van Wijnen. Het gaat om units voor bijvoorbeeld de badkamer. De naam VDL Bus verandert dan naar VDL Smart Spaces. "Op deze manier kunnen de de werkgelegenheid behouden," zegt Ietze van der Meer van VDL.
Fryske VDL-bussemakkers wurde wenningbouwers
Ietze van der Meer van VDL Bus Heerenveen
Het contact tussen bouwbedrijf Van Wijnen en VDL ontstond vlak voor de zomer. Sinds die tijd zijn ze bezig geweest met de uitwerking van de plannen. Van Wijnen is al druk bezig met de bouw van een grote fabriek in Heerenveen. Daar moeten straks de casco's van huizen worden gebouwd."

Verlengstuk van bouwwerk

VDL gaat aan de slag met de binnenkant. "Als VDL Bus Heerenveen zijn we altijd op zoek naar ander werk ernaast. Dit past er prima in, dus daar was ik enthousiast over," zegt Van der Meer. "De stap zal groot zijn, maar er zitten evenzogoed warmtepompen in bussen als in huizen. Dat geldt ook voor ventilatie. Dus in componenten komt het overeen," zegt Ietze van der Meer van VDL Bus Heerenveen.
Voor Hilbrand Katsma van Van Wijnen is VDL een logische partner. "Ze kunnen hier heel snel neerzetten wat wij nodig hebben. Ze worden onze toeleverancier voor de units. Ze kunnen hier ook makkelijk opschalen. Het moet mogelijk zijn dat ze hier op jaarbasis zo'n 6.000 units maken."

Bouwcampus

"Het moet hier eigenlijk een grote bouwcampus worden," vertelt Katsma. Beide bedrijven zitten aan de Wetterwille aan de westkant van Heerenveen tussen het kanaal en het spoor. "We kunnen hier ook heel efficiënt werken. Door alles hier te maken hoeft er veel minder te worden gereden en het bespaart CO2-uitstoot. De bouw kan ook sneller. Het moet zo mogelijk zijn in 24 uur een huis de plaatsen."
Katsma wil zo inspringen op het grote gat dat er is als het gaat om nog te bouwen woningen. "Er is een tekort van 1 miljoen huizen tot 2030. Dat zijn er 100.000 per jaar. We bouwen nu zo'n 60.000. Met de kennis en innovatie hier kunnen we er een flinke slag in slaan."
Hilbrand Katsma van Van Wijnen Noord
© ANP
Er werken 150 mensen bij VDL. Zij kunnen allemaal mee naar het nieuwe bedrijf. En Van der Meer denkt dat er in de toekomst nog meer mensen aan het werk kunnen. "Als je ziet naar het tekort aan woningen, en wat wij hier doen, dan denk ik absoluut dat de werkgelegenheid zal stijgen." Toch begrijpt ook Van der Meer dat niet al het personeel meteen zit te wachten op deze verandering: "Het werk wordt anders. En sommigen bouwen hier al jaren aan bussen, dus vreemd is het niet. Maar toch denk ik dat een grote groep enthousiast wordt."

Werkgelegenheid gegarandeerd

De werkgelegenheid is gewaarborgd voor meerdere jaren, stelt Katsma. "Het kan best zijn er er eens een werknemer op een andere plek binnen het bedrijf wordt ingezet." Ook voor zijn bedrijf Van Wijnen verandert er het een en ander. De lijn in Gorredijk waar nu deze units worden gebouwd, verhuist naar Heerenveen. Dat gaat om acht mensen.

Personeel informeren

Het personeel is woensdagmiddag geïnformeerd over de plannen. De ondernemingsraad moet nog advies geven over de plannen. Vakbond FNV is positief. Masja Zwart: "Dit geeft meer baanzekerheid voor de werknemers. De bussenbouw staat onder druk en dan is het wachten op slecht nieuws. Dit geeft de mensen daar een toekomst."
Voor het zover is worden er nog gewoon bussen gebouwd. Voor dit jaar en een deel van volgend jaar liggen er nog voldoende orders op de plank.