It Fryske Gea zet laatste puntjes op de i voor broedseizoen

24 feb 2021 - 09:55

Medewerkers van It Fryske Gea zijn al weer druk aan het werk in de natuur. "De laatste puntjes moeten op de i voordat het broedseizoen begint. Met dit mooie weer krijgen we misschien ook een vroege lente dus we moeten aan de bak", zegt Jan Jelle Jongsma van It Fryske Gea.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Het werk dat op de planning staat, is het opruimen van de houtopslag. "Wilgen zijn gesnoeid en dat gaan we nu versnipperen en afvoeren. Die bomen moet je aanpakken as er geen blad aan zit, dus dat hebben we in de herfst en winter gedaan." De vorst heeft de mannen van It Fryske Gea ook geholpen. "Daardoor konden we op delen van het land komen wat anders te nat is om te maaien."

Eigenlijk begint de voorbereiding op het broedseizoen direct al na de zomer. "We hebben een heilige datum van 15 maart, dat is de start van het broedseizoen, dan moeten we uit het veld zijn. Maar het broedseizoen kan ook zomaar eerder zijn als het warmer is."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Verslaggever Johanna Brinkman praat met Jan Jelle Jongsma

In Hurdegaryp zijn Bauke en Offe begonnen aan het versnipperen van de takken die van de stobbewilgen zijn gesnoeid. "Van de 150 wilgen versnipperen we een derde", legt Bauke uit. "Met die snippers maken we weer anderen blij, die strooien het bijvoorbeeld op paadjes." En een deel van de takken wordt gebruikt bij eendenmanden.

Onbegrip voor werk

Beide mannen hebben de laatste tijd te maken met onbegrip voor hun werk. "Dan staan er teksten op de borden zoals 'kaalslag 'of 'idioten'. Maar mensen weten niet dat het onderhoud bij de natuur hoort", legt Offe uit. "Mensen komen door corona misschien meer in de natuur, die is altijd open, mar niet iedereen snapt het verhaal erachter. Aan ons dus de taak om het uit te leggen", vult Bauke aan.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Verslaggever Johanna Brinkman praat met Bouke en Offe

(Advertentie)
(Advertentie)