Internationaal succes Drachtster schilderes neemt toe

24 feb 2021 - 06:49

Het is opmerkelijk dat schilderes Margreet Boonstra uit Drachten steeds meer internationaal succes krijgt in coronatijd. Voor het werk van deze Friese kunstenares is vooral in Duitsland grote belangstelling.

Ynternasjonaal súkses Drachtster skilderes nimt ta

Boonstra heeft zich toegelegd op het zogeheten plein air-schilderen: het direct vastleggen van natuurimpressies op het doek door de kunstenaar. Dat gebeurt allemaal in de buitenlucht. Na een grote expositie in Noord-Duitsland nam de verkoop van haar werk toe, maar zonder hulp van anderen was dat niet zo eenvoudig gegaan, zegt Boonstra.

"Dat ik het heb gered in deze rottijd, dat heb ik te danken aan alle moeite die andere mensen ervoor doen", vindt ze.

Schilderij van Margreet Boonstra - Foto: Omrop Fryslân

Het buitenlandse succes voor Boonstra begon zo'n acht jaar geleden, toen ze door een beroemde kunstverzamelaar uit Duitsland werd gevraagd voor een 'artist in residence' op een eiland voor de kust van Kenia. "We zaten daar toen net in een verkiezingsstrijd, compleet met een burgeroorlog. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt, wat je ook terug kon zien in mijn werk."

Wrede elementen

Het werk van Boonstra maakte zo'n indruk op de Duitse kunst-mecenas dat ze daarna gevraagd werd om mee te werken aan een kunstproject voor de Duitse ambassade in Parijs. "Daarvoor moesten we in de eerdere loopgraven in de Vogezen onze impressie op die plaats zelf tot beeldende kunst verwerken." Boonstra heeft deze vaak wrede elementen ook nodig om tot betere prestaties te komen. "Ik vind dat noodzaak."

Foto: Omrop Fryslân

"Kunstenaars die alleen van een plaatje of met een model schilderen doen zichzelf volgens mij eigenlijk te kort." Ze is erg te spreken over het kunstklimaat in Duitsland. Volgens haar bestaat daar in het algemeen meer waardering voor artistieke prestaties. "In ieder geval worden de kunstenaars minder snel aan banden en regels vastgelegd, zodat de vrijheid om te werken groter is."

Verkoop via social media

De verkoop in het buitenland wordt vooral gestimuleerd door social media. Een welkome aanvulling, nu de meeste galerijen in binnen- en buitenland de deuren vanwege corona grotendeels gesloten houden.

Het succes in het buitenland kan Boonstra er eerst nog niet toe verleiden om ook in het buitenland te gaan wonen. "Daarvoor zit Fryslân te diep in mijn hart. Bovendien ben ik ook een alleenstaande moeder die voor haar kinderen hier in Fryslân wil zorgen."

Schilderij van Margreet Boonstra - Foto: Omrop Fryslân

Boonstra is voor komende zomer uitgenodigd voor een symposium in het Duitse Willingshausen. Daar zit de oudste schilderskolonie van Europa, en er doen acht kunstenaars van over de hele wereld aan mee.

(Advertentie)
(Advertentie)