Verdachte moord Maltese journaliste bekent en krijgt vijftien jaar cel

23 feb 2021 - 23:11

Een verdachte van de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia heeft zijn schuld bekend in de rechtbank, meldt The Times of Malta. Vince Muscat heeft vanwege zijn bekentenis vijftien jaar celstraf gekregen. De zaak zorgde in het Culturele Hoofstadjaar 2018 voor spanningen tussen Leeuwarden en Valletta. De Maltese hoofdstad was in dat jaar ook Culturele Hoofstad.

Foto: ANP

De twee andere verdachten blijven volhouden dat ze onschuldig zijn. Muscat probeerde eerder nog gratie te krijgen, maar dat lukte niet. Sindsdien werkt hij met de autoriteiten mee in het onderzoek, in de hoop op strafvermindering.

Galizia werd in oktober 2017 met een autobom vermoord. De kritische journaliste deed op dat moment onderzoek naar corruptie binnen de overheid en de banden tussen de regering en rijke zakenmensen. Meerdere ministers en een premier zijn opgestapt na de moord op Galizia.

Contact met Fryslân geweigerd

In het LF2018-jaar weigerde cultuurminister Owen Bonnici van Malta contact met gedeputeerde Sietske Poepjes. Poepjes had hem gevraagd om te praten over de politieke commotie op het eiland na de moord op Caruana Galizia. Later kwam Bonnici naar Fryslân toe om toch te praten, maar de banden werden niet beter.

(Advertentie)
(Advertentie)