Burgemeester Buma: "We moeten nog een ingewikkelde, hobbelige fase door"

23 feb 2021 - 20:38

Er is perspectief op een betere zomer, maar we moeten eerst een ingewikkelde, hobbelige fase door. Dat zegt burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân Sybrand Buma over de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond aankondigde. "Het zijn versoepelingen, maar wel tegen de achtergrond van een fase met meer besmettingen. De premier heeft het ook gezegd: we moeten risico's nemen omdat de samenleving het ook niet meer trekt."

-

Volgens Buma zijn de risico's die met de versoepelingen komen nodig omdat burgers het niet meer trekken. "Het moeilijke is dat een paar sectoren opengaan, maar de detailhandel heeft een hele beperkte opening en de horeca blijft dicht. Iedereen wil nu open, maar we zitten nog midden in de coronacrisis." Buma kan zich voorstellen dat dat het heel zwaar maakt voor ondernemers. "Maar we zitten nu in een crisis die groter is dan de keuzes die we maken."

Dat scholen weer voor een deel opengaan en dat jongeren tot 27 jaar weer in teamverband mogen sporten, is volgens Buma heel positief. "Dat we weer buiten kunnen sporten is heel belangrijk voor de samenleving."

-

Ondernemer Ruth de Jong heeft een kledingwinkel in Drachten en is vooral teleurgesteld. "Je kunt zo niet op je eigen vrije manier ondernemen. Het blijft een drama." Mensen kunnen straks op afspraak langskomen, maar dat levert volgens haar niet veel op. "Ik kan dan een paar klanten per uur ontvangen, misschien acht op een dag. Ik ga m'n best doen, maar het wordt pittig." Vooral voor winkels die niet goed vindbaar zijn op social media wordt het volgens haar lastig.

Toekijken of redden wat er te redden valt

Wat De Jong betreft konden de versoepelingen nog wel extremer. "Gepast winkelen kan prima. Je kan bij mij in de winkel goed anderhalve meter houden." Ze begrijpt niet waarom drogisten en supermarkten wel open mogen terwijl het er vaak enorm druk is. De Jong heeft daarom besloten op 3 maart, tegen de regels in, de deuren van haar winkel open te zetten. "Ik kan óf toekijken dat ik naar de kloten ga of ik zorg dat ik mijn bedrijf kan redden." Ze staat al tienduizenden euro's in de min, vertelt ze. "Ze beloven steun, maar ik krijg niks. Ik moet nu als een malle klanten zien te krijgen."

Handhaving blijft

Volgens Buma is het belangrijk dat de ondernemers door de laatste fase heen gesleept worden. "Ze hebben het een jaar lang volgehouden. Het zou zonde zijn als ze dan nu omvallen." Maar hij begrijpt wel dat de detailhandel en horeca voorlopig dicht blijven. "Meer open betekent meer vervoersbewegingen en meer besmettingen." Er wordt daarom streng gehandhaafd wanneer winkels tegen de regels in hun deuren openen. "We zullen toch moeten optreden. Crisis bestrijd je niet met handhaving. Je moet jezelf nu beperken om straks weer meer te kunnen."

-

Niet alleen financieel gezien vergen de beperkende coronamaatregelen veel van ondernemers, het eist ook z'n tol op hun mentale gezondheid. "Ik voel me niet heel prettig meer", vertelt De Jong. Hoewel ze zichzelf er psychisch gezien goed doorheen sleept, is dat bij vrienden van haar heel anders. "Ik ben al drie vrienden kwijtgeraakt aan zelfmoord omdat ze niet de hulp kregen die ze moesten krijgen. Daar word ik heel kwaad van. Is dat het waard? Er zijn meer dingen dan alleen corona."

De Jong roept mensen op om te winkelen bij lokale ondernemers. "Iedereen moet naar zijn lokale ondernemer gaan en daar winkelen. Dan komen we er wel. Als iedereen dat doet, komt het goed."

-

(Advertentie)
(Advertentie)