Contactberoepen weer toegestaan; middelbare scholen en mbo deels open

23 feb 2021 - 20:15

Kappers, rijinstructeurs en andere contactberoepen mogen volgende week weer beginnen. Ook het voortgezet onderwijs en het mbo gaan voor een deel open. Dat hebben premier Mark Rutte en demissionair-zorgminister Hugo de Jonge zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. "We zijn op weg naar betere tijden en stapsgewijze opening van de samenleving", zei Rutte. "Maar nu zitten we nog in een ongelofelijk lastige fase. Extra ruimte betekent extra verantwoordelijkheid."

Foto: ANP

Premier Rutte had tijdens de persconferentie veel aandacht voor het maatschappelijke belang. "Er is een andere realiteit, die steeds meer aandacht vraagt. Hoe langer deze crisis duurt, hoe moeilijker het wordt. We zijn het aardig zat aan het worden. Leerachterstanden, depressies, eenzaamheid bij jongeren en ouderen, ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. We kennen allemaal te veel voorbeelden. Het schuurt en knelt, het piept en kraakt: iedereen zal dat herkennen in eigen omgeving."

Daarom heeft de minister-president een aantal versoepelingen bekendgemaakt. "We zijn bereid om een klein beetje meer risico te nemen, beperkt en weloverwogen. We doen hiermee iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis." Maar wanneer de besmettingscijfers weer omhoog gaan, dan liggen alle andere opties voor aanscherping van de regels weer op tafel, zegt Rutte.

Contactberoepen weer toegestaan

Alle contactberoepen, uitgezonderd sekswerk, zijn na volgende week woensdag weer toegestaan. Het gaat dan om kappers, rijinstructeurs, masseurs, tatoeëerders, pedicuren en schoonheidsspecialisten. Niet-essentiële winkels blijven voorlopig dicht. Er mag wel op afspraak gewinkeld worden. Er mogen op iedere verdieping twee klanten per keer naar binnen toe.

Voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs open

Het voortgezet onderwijs en het mbo gaan op 1 maart weer voor één dag per week open. De rest van de week volgen leerlingen thuisonderwijs. Leerlingen moeten op school anderhalve meter afstand blijven houden. Bij een positieve test moeten leerlingen en diegenen met wie ze in contact zijn geweest, in quarantaine.

De buitenschoolse opvang blijft gesloten. "We zullen er alles aan doen om het onderwijs niet nog een keer te sluiten. Dat kunnen we kinderen, ouders en docenten niet aandoen", zegt Rutte.

Avondklok blijft

De avondklok wordt verlengd tot maandag 15 maart, 4.30 uur. Dat is ook de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.

Teamsport tot 27 jaar toegestaan

Voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan. Eerder was dat tot 18 jaar. De versoepeling geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet opgestart. Met de versoepeling hoopt het kabinet jongeren en jongvolwassenen meer lucht te kunnen geven. "Zeker nu het voorjaar zich aandient, is het belangrijk voor deze groep", zei Rutte. "Dat kan ze helpen." Sportscholen blijven dicht.

Nog altijd één bezoeker thuis

Het aantal mensen dat op bezoek mag komen blijft voorlopig beperkt tot één persoon.

De maatregelen gelden tot 15 maart.

Trefwoorden: 
persconferentie coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)