AquaZoo probeert uit alle macht overeind te blijven in coronatijd

23 feb 2021 - 14:56

Dierentuinen komen nu ook in aanmerking voor coronasteun van de overheid. En dat komt voor AquaZoo in Leeuwarden net op tijd. Ze hebben geen inkomsten, maar de dieren moeten wel worden verzorgd. Wanneer ze de deuren weer kunnen openen is niet zeker, al zitten ze niet stil.

AquaZoo

Kruiwagens vol beton worden door medewerkers van AquaZoo het verblijf van de reuzenotters in gereden. "We pimpen het op, dan wordt het wel weer mooi. Anders blijft het liggen door de drukte en nu hebben we hier tijd voor," zegt Gerben Plutschouw, een van de medewerkers. Normaal gesproken maakt hij het park schoon en doet hij onderhoudswerk, maar nu is hij bouwvakker. Volgens directeur Jeroen Loomeijer was het verblijf op sommige punten niet al te best meer.

Tijd voor klusjes

Nu werken alle medewerkers, ook de horecamensen en stagiaires, aan klusjes om het park weer mooi en fris te maken. Zo worden ook de leuningen van de bruggetjes vervangen en er veel opnieuw in de verf gezet. Het is dé manier om de medewerkers aan het werk te houden nu het park dicht is. De dierentuin heeft bijna geen inkomsten, dus de klusjes mogen niet te veel kosten. anders zouden er mensen moeten worden ingehuurd om het otterverblijf op te knappen, maar door de medewerkers in te zetten kunnen ze die kosten besparen.

Verslaggever Johanna Brinkman spreekt met Jeroen Loomeijer van AquaZoo

Steun komt net op tijd

De steun van de overheid komt voor AquaZoo net op tijd. "We zijn heel blij dat de steun beschikbaar komt. We hebben het hard nodig. We zijn intussen al drie keer dicht geweest en door financiële steun te ontvangen komt er weer perspectief voor de toekomst. Hoeveel steun we krijgen weten we niet, het is de vraag of het alle kosten dekt", zegt Loomeijer. De kosten voor de verzorging van de dieren lopen door, het voer moet worden gelevers, de dierenarts komt langs en het onderhoud van het park gaat door.

De dierentuin kon de afgelopen tijd rondkomen omdat het onderdeel is van een familiebedrijf. Maar nu met het mooie weer begint het extra te kriebelen om weer open te gaan. Volgens Loomeijer had dat nu prima gekund, omdat het een groot park is waar de stroom bezoekers goed te sturen is. "Het voelt nu een beetje wrang. Het is voorjaarsvakantie, het zou anders een topweek geweest zijn en dat valt in het water. Dat doet wel zeer", zegt Loomeijer.

Verslaggever Johanna Brinkman spreekt met een van de medewerkers

(Advertentie)
(Advertentie)