Zorgbestuurder wil niet te snel afschalen: "Ik houd mijn hart vast"

23 feb 2021 - 14:33

Zorgbestuurder John van Arnhem roept het kabinet op om de coronamaatregelen die nu gelden, niet te snel af te schalen. Steeds meer sectoren eisen versoepelingen. Van Arnhem begrijpt dat wel, maar hij houdt zijn hart vast. "Doe voorzichtig, we zitten nog midden in de crisis."

Foto: ANP

John van Arnhem

Van Arnhem is bestuurder bij de zorgorganisatie Hof en Hiem. Hij wijst op recente virusuitbraken in Friese zorgcentra. "We hebben een paar enorme uitbraken gehad. In Surhuisterveen, in Burgum, en in Lemmer." Tientallen mensen zijn daar aan het virus overleden.

Een uitbraak treft ook de mensen die niet besmet worden, zegt Van Arnhem. "Als er een corona-uitbraak is, vragen we bewoners om op hun appartement te blijven, en bezoekers mogen bijna niet meer komen. Maar we merken dat onze bewoners behoefte hebben aan contact. Daar zit het probleem, als je nu in een woonzorgcentrum woont."

Van Arnhem zegt dat de crisis ook een andere kant heeft. "Het virus leidt tot een welzijnscrisis, en een economische crisis. Het kabinet moet zoeken waar de rek zit. Maar ik roep op tot voorzichtigheid. Als we teveel afschalen, dan schieten we onszelf in de voet."

Er wordt een kleine versoepeling verwacht van de coronamaatregelen. Dat moet vanavond duidelijk worden, in een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Die begint om 19.00 uur, en is live te volgen bij Omrop Fryslân op de tv, radio en online.

(Advertentie)
(Advertentie)