Ondernemers in het nauw door corona: "Ik heb mijn huis moeten verkopen"

22 feb 2021 - 17:50

Het pensioen aanbreken of dreigend faillissement. Voor veel ondernemers zijn deze scenario's steeds realistischer. Door de coronamaatregelen kunnen ze niet meer rondkomen. De ondernemers houden het niet meer vol en stuurden daarom een brandbrief naar Den Haag. Op 3 maart open, dat is het doel, anders komt het niet goed. "Ik heb mijn huis moeten verkopen door corona", vertelt horecaondernemer Angelique Jorna.

Undernimmers yn it nau troch corona

"Struikel niet over de dozen als je binnenkomt", begint Jorna haar verhaal. Zij is met haar familie dozen aan het uitpakken in haar restaurant. Met Edwin begon ze jaren geleden een horecazaak in Bolsward. Zelf woonde ze nog verderop in de stad. "Maar dat is nu dus voorbij", zegt Angelique terwijl ze met een boor aan de slag gaat.

"We konden het niet meer betalen. Huis verkopen dus en nu wat kleiner wonen. Boven het restaurant." Een nare beslissing, maar volgens Angelique had het ook niet gehoeven. "We kunnen als horeca gewoon open. Al heb ik geen vertrouwen in de persconferentie morgen. Ik ben echt bang voor een lange sluiting."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Angelique in haar horecazaak

Angelique Jorna in haar horecazaak - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Angelique haar stress wordt door veel ondernemers gevoeld. Zo ook door Henk Hengst, die vijf modezaken in Fryslân heeft. "We kunnen dit nog maar een maand uitzingen", vertelt Hengst. Hij is in zijn winkel in Dokkum bezig om kortingsstickers op alle winterjassen te plakken.

Van de wintervoorraad is niets verkocht, terwijl er wel voor een toon is binnengehaald. "Je hebt dus alleen al bij aankopen 100.000 euro verloren," zo vertelt Henk geëmotioneerd. "Dan krijgen we de huur er nog bij en het personeel. Ik heb geen boom met goud in de tuin staan."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Daarnaast speelt er nog een probleem. De voorraad van kledingwinkels wordt regelmatig op liquiditeit gekocht. Dan betaalt de bank de voorraad bij de inkoop omdat ze vertrouwen hebben dat het geld wordt terugbetaald. Nu is dat niet het geval en dus is het lastig om geld te krijgen voor een nieuwe voorraad.

"Banken staan er niet om te springen om geld uit te geven als winkels dicht blijven. Dat is ook harstikke logisch, want je gooit dan geld weg. Wij zitten echt in een spagaat. Als we nog langer dicht blijven, hebben we tot maart of april en dan is het klaar."

Henk Hengst in zijn winkel in Dokkum

(Advertentie)
(Advertentie)