Mbo mogelijk een dag open; studenten en docenten hebben vooral behoeft aan contact

22 feb 2021 - 13:04

Het kabinet wil de middelbare scholen de ruimte geven om één dag per week fysiek les te geven; dat zeggen insiders in Den Haag. Het kabinet geeft dinsdag weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Naast middelbare scholen kijkt het kabinet ook naar wat er mogelijk is voor mbo-scholen. Die zouden misschien ook weer een dag open kunnen.

Mbo mooglik ien dei iepen; studinten en dosinten ha foaral ferlet fan kontakt

Er is vooral behoefte aan contact, zegt Jan Dijksma van het Friesland College, een van de mbo-instellingen in onze provincie. "Onderwijs drijft vooral op contact. Je merkt aan alle kanten dat contact belangrijk is. We juichen het absoluut toe om les te geven, om in de praktijk dingen samen te doen. Dat is online lastig."

Vooral voor de eerstejaars is die behoefte aan fysieke les er. "Die hebben al hun eindexamen gemist en komen in het beroepsonderwijs terecht, dan heb je een rare start. Er is dus absoluut behoefte aan contact. Elke verruiming van de regels is welkom." Ook docenten missen het contact. "Online is toch anders en bij het mbo is praktijk een belangrijk examenonderdeel."

Als de regels ruimer worden, kan de opleiding de lessen zo weer oppakken. "We werken al langer met de anderhalve meter afstand, de ruimtes zijn er op ingericht."

Foto: Friesland College

Jan Dijksma

-=
(Advertentie)
(Advertentie)