Aan Noordzeestrand vastgegroeide zandbank op Terschelling "levensgevaarlijk"

22 feb 2021 - 18:25

Staatsbosbeheer op Terschelling waarschuwt voor een gevaarlijke zandbank bij het strand, ter hoogte van paal 5. De zandbank is vastgegroeid aan het strand en volgens Staatsbosbeheer kun je zomaar een verkeerde afslag nemen en de zandbank opwandelen. Dat kan levensgevaarlijk zijn, vertelt boswachter Joeri Lamers: "Als het water opkomt, kun je ingesloten raken."

Foto: Twitter, @JoeriLamers

"Eens in de zoveel tijd wordt Terschelling een beetje groter. Dan groeit er een zandbank vast aan het eiland. Maar deze keer is het een behoorlijk grote zandbank", vertelt Lamers. Als mensen niet uitkijken, staan ze zomaar een heel eind in zee. Er loopt ook nog een geul over de zandbank. Bij opkomend water komt er een flinke stroming te staan, zodat je lastig terug kan komen.

Waarschuwingsbord

Lamers maakte recent een wandeling langs de kust. Voordat hij het in de gaten had, liep hij zelf ook bijna de zandbank op. "Dat geeft al aan hoe gemakkelijk je die verkeerde afslag neemt." In samenspraak met de gemeente en Rijkswaterstaat worden er waarschuwingsborden geplaatst. "Dat is het enige wat je echt kunt doen", legt Lamers uit.

Over een paar jaar zit de zandbank helemaal aan Terschelling vast. "De banken wandelen eigenlijk naar het eiland toe. Eerst groeit een stukje vast aan het eiland en vervolgens wordt die tegen het eiland aangeduwd. Dan is de zandbank onderdeel van het strand en is het gevaar geweken."

Boswachter Joeri Lamers

(Advertentie)
(Advertentie)