Eindelijk een nieuwe heup voor Jan de Groot uit Minnertsga: "Oh, wat ben ik gelukkig"

20 feb 2021 - 15:03

Na maanden wachten heeft Jan de Groot (81) uit Minnertsga een nieuwe heup. Twee weken geleden deed hij bij ons zijn verhaal over de pijn die hij had. Zijn operatie werd vanwege het coronavirus steeds uitgesteld. Nu, enkele dagen na zijn operatie, is De groot een heel andere man. "Mijn humeur is goed. Oh, wat ben ik gelukkig", zegt hij.

Eindelijk een nieuwe heup voor Jan de Groot

Jan de Groot lacht weer. Terwijl hij zo'n twee weken geleden verging van de pijn en niet eens op een stoel kon zitten, gaat het nu goed met hem.

De Minnertsgaster wachtte al maanden op een nieuwe heup. Net als duizenden anderen stond hij op de wachtlijst bij het ziekenhuis, omdat de coronazorg momenteel voorrang heeft. De pijn was bij De Groot zo ernstig dat hij op een stoel sliep, omdat hij hier gemakkelijker kon afkomen dan uit bed.

Inmiddels kan hij weer naast zijn vrouw slapen, in zijn vertrouwde bed. "Ik trek mezelf dan overeind aan een doek", vertelt De Groot. Zo kan hij zelfstandig uit bed komen, anders moet hij zijn vrouw wakker maken. "Dan hebben we er een bokje staan en in de kamer staat een rollator. Het duurt wel even, maar zo werk ik mijzelf daar weg."

Foto: Omrop Fryslân

De operatie is nu enkele dagen geleden en De Groot vertelt dat het smoordruk was in het ziekenhuis. "Er waren 34 bedden in het ziekenhuis en er waren nog maar 4 over." Die drukte door het coronavirus is een van de redenen dat het langer duurde voordat de Groot geholpen werd. Maar het had nog een reden.

De Groot vertelt dat hij misschien wel iets te bescheiden is geweest over hoe erg de pijn was. "Het ging heel snel achteruit. Die pijn had mij in bedwang. Maar ik ben te goed geweest richting het ziekenhuis. De mensen hadden het smoordruk met corona. De huisarts kwam hier ook al eens. Die zei dat ik wat langer had moeten aanhouden."

Huisarts Pijman zegt met klem dat het belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken. Dat mensen niet moeten rondlopen met pijn of klachten. "Dat zeggen we steeds, zeker in coronatijd, anders worden echt belangrijke diagnoses te laat gesteld."

Jan de Groot heeft een nieuwe heup

(Advertentie)
(Advertentie)