Omrop TIP: Een 'blue zone' in de Friese bossen

21 feb 2021 - 08:03

Het vrolijke beeld van de fitte, gezonde buitenmens klopt niet met de werkelijkheid. Welvaartsziekten komen vaker voor op het platteland. Gezondheid is het thema in deel vier van de Fryslân DOK-serie 'Beklimmers van het vlakke land'. Dit weekend te zien bij NPO2 en Omrop Fryslân.

Wonen op het platteland gold altijd als gezonder dan wonen in de stad. Buiten is meer ruimte, frisse lucht, een lager tempo en minder stress. Een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Maar uit onderzoek blijkt dat de plattelander van nu net zo goed lijdt aan welvaartsziekten als stress, overgewicht en chronische kwalen, zelfs meer dan gemiddeld. Wat heeft het vrolijke imago van de gezonde buitenmens, de altijd fitte plattelander, onderuitgehaald?

Herman Lelieveldt, politicoloog - Foto: Omrop Fryslân

De verleiding weerstaan

Programmamaker Bart Kingma van Fryslân DOK ging naar Middelburg voor een interview met politicoloog Herman Lelieveldt, verbonden aan University College Roosevelt. Hij wil een brug slaan tussen politiek en ons voedsel. Volgens Lelieveldt heeft de vrije markt niet het beste met de bevolking voor, wanneer het om gezondheid gaat. Mensen zijn niet in staat om de verlokkingen van goedkoop en slecht voedsel te weerstaan en met name de plattelander is daar gevoelig voor. De overheid zou meer sturing moeten geven, meent Lelieveldt.

Blue zone

Jon Brouwers is huisarts in Bakkeveen. Zij introduceerde een nieuw concept van gezondheidszorg in haar dorp in het bosrijke zuidoosten van Friesland. Geen pillen, maar een andere leefstijl zou de oplossing zijn voor de meeste ouderdomskwalen. Samen met zo'n veertig vrijwilligers wil Brouwers van Bakkeveen een 'Blue Zone' maken. Een plek waar mensen minder ziek zijn en gelukkiger oud worden.

Oud-bioboeren Asse Aukes (l) en Elias van der Werf - Foto: Omrop Fryslân

'Gezondheid begint bij de natuur'

Asse Aukes en Elias van der Werf waren boer op de grootste biologische boerderij van Friesland, toen Fryslân DOK er twintig jaar geleden een film maakte. Twee gedreven, inmiddels gepensioneerde, agrariërs die gezondheid zien als iets dat begint bij een betere en gezondere omgang met de natuur.

De documentaireserie 'Beklimmers van het vlakke land' wordt gemaakt door Albert Jensma en Bart Kingma. Hiermee geeft Fryslân DOK aandacht aan nieuwe, kleinschalige en toekomstgerichte initiatieven op het platteland.

Fryslân DOK 'Beklimmers van het vlakke land deel 4: Gezondheid'

  • Zaterdag 20 februari, 15.30 uur, NPO2, (Nederlands ondertiteld, herhaling 21 februari 13.10 uur)
  • Zondag 21 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)
(Advertentie)
(Advertentie)