Geld voor Fries Audio Archief: "Zoveel waarde, dat is niet uit te drukken"

19 feb 2021 - 07:00

De toespraken van Willem Drees, Douwe Tamminga en Fedde Schurer bij de onthulling van het standbeeld van Pieter Jelles Troelstra bij de Oldehove of gesproken brieven van een Fries bataljon in Indië. Het is maar een kleine greep uit allerlei audiofragmenten die voor het grote publiek beschikbaar worden. Duizenden uren aan muziek, interviews en andere stemmen uit het verleden worden gedigitaliseerd.

Fries Audio Archief

Het Fries Film Archief heeft daarvoor subsidie gekregen van de provincie. Er zijn al historische geluidsfragmenten gevonden. "Hier zitten echte parels tussen", zegt Sjouke Nauta van Friesland Pop.

Fryslân heeft veel audiocollecties die niet of amper bekend zijn. Ze liggen al jaren in het archief van Tresoar en andere Friese musea. Die moeten nu voor het publiek naar buiten komen, is de bedoeling.

Collector's item

Het archief moet in de komende drie jaar opgezet worden. Er worden allerlei audiofragmenten over bijvoorbeeld muzikale hoogtepunten op band gezet. Sjouke Nauta van Friesland Pop is uitermate enthousiast. "Hier hebben we bijvoorbeeld de eerste single die Wobbe van Seijuen uitgebracht heeft. Dat is sowieso al een collector's item. Geweldig dat zoiets dan voor het grote publiek beschikbaar komt."

Sjouke Nauta van Friesland Pop

Sjouke Nauta van Friesland Pop - Foto: Omrop Fryslân

Het Fries Film Archief had al langer de droom om audio te archiveren, mar had daar niet het geld voor. We zijn blij dat we dat nu krijgen", zegt Syds Wiersma van het archief. "De grote favoriet is voor mij toch wel de toespraak van Drees bij de Oldehove. Dat zijn van de dingen die zo'n enorme waarden hebben, dat we dat bijna niet kunnen uitdrukken. Dan is het zonde dat zoiets op de plank blijft liggen. Maar dat komt nu dus naar buiten. Werk aan de winkel!"

Omdat het Fries Film Archief zich nu ook bezighoudt met audio is de naam veranderd in Fries Film en Audio Archief.

Syds Wiersma van het Fries Film Archief

Syds Wiersma - Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)