Toekomst Zalen Schaaf in Leeuwarden: woningbouw en culturele invulling

18 feb 2021 - 15:09

Er liggen drie plannen klaar voor Zalen Schaaf in Leeuwarden. Dat is de uitkomst van een prijsvraag die de gemeenteraad eerder had uitgeschreven. Alle indieners zijn bereid het gebouw te kopen van de gemeente en alle partijen willen een deel van het zalencomplex gebruiken voor woningbouw. De invulling van de rest van het complex hangt van de verschillende plannen af: van onderwijs en start ups tot muziekoptredens en musicalvoorstellingen.

Toekomst Zalen Schaaf: woningbouw en culturele invulling

Agora

Dit plan wil van Zalen Schaaf een ontmoetingsplek maken met een culturele en maatschappelijke functie, een brede invulling dus. Het draait om vijf zaken: experimenteren, ondernemen, leren, mengen en presenteren. De zaal kan gebruikt worden voor evenementen, theater, vergaderingen, debat en moet bewoners uit de wijk een plekje geven in de activiteiten.

Verder moet het een plek geven aan creatieve makers en start ups. Betrokken bij dit plan zijn Jaap Hoekstra Vastgoed & Mydomo b.v. (mogelijke kopers) en Annemarie Lindeboom, Liselot Jaspers en Jan Gaastra (mogelijke exploitanten).

Foto: Agora

Muziek en theater

Het tweede plan is van Bobby Veenstra van BHE Music Group in samenwerking met filmproducent Steven de Jong. Veenstra is op dit moment de tijdelijke exploitant met muziekproducties tot de zomervakantie.

In dit plan moet er ruimte blijven voor muziek, maar is het ook de bedoeling dat de zaal gebruikt wordt voor langlopende musical- en theaterproducties. Zo ligt er een plan voor een musical over het leven van Mata Hari. Ook zouden er een muziekschool en opname- en filmstudio's in het pand moeten komen.

Foto: Zalen Schaaf in beweging

Grote verbouwing

Het derde plan is van ontwikkelingsmaatschappij Turfmarkt B.V. Er ligt een uitgebreid verbouwingsplan met als doel Zalen Schaaf multifunctioneler te maken, zodat het breder gebruikt kan worden. Zo willen ze er een binnentuin aanleggen en moet de zaal plaats bieden aan ateliers en werkruimtes voor kleine ondernemers uit de cultuursector.

Foto: Ontwikkelmaatschappij Turfmarkt B.V.

De drie plannen worden op 2 maart op een digitale bijeenkomst gepresenteerd aan de gemeenteraad en andere geïnteresseerden. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in april kiest welke partij Zalen Schaaf mag kopen om de eigen plannen uit te voeren.

Trefwoorden: 
Leeuwarden Zalen Schaaf
(Advertentie)
(Advertentie)