Eerste basisplaats in competitie voor Jasper ter Heide sinds oktober

18 feb 2021 - 14:56

Dinsdag 6 oktober 2020. Dat is de dag dat Jasper ter Heide voor het laatst aan de aftrap stond bij een competitiewedstrijd van SC Cambuur. Hij mag het nu weer laten zien vanaf minuut één en dat ook nog tegen zijn oude club Jong Ajax. Ter Heide vervangt Mees Hoedemakers, die dinsdag tegen TOP Oss zijn vijfde gele kaart pakte en geschorst is.

Jasper ter Heide

Op het moment dat Hoedemakers dinsdag in de eerste helft een gele kaart kreeg, wist Ter Heide genoeg: "Toen wist ik al een beetje dat ik zou gaan spelen. En dan uitgerekend tegen Jong Ajax, dat is hartstikke mooi en ik heb er super veel zin in." Voordat Ter Heide naar Leeuwarden kwam, speelde hij zes jaar in de jeugd bij Ajax. Verder dan de beloften kwam hij niet, maar toch heeft hij nog warme gevoelens voor de Amsterdamse club. "Het is leuk om daar weer te komen en iedereen weer te zien. Tegen Jong Ajax spelen geeft wel wat extra motivatie."

Normaal gesproken strijdt Jong Ajax mee bovenin, maar dit seizoen ligt dat anders. De ploeg staat twaalfde in de eerste divisie. Ter Heide weet waardoor dat komt: "Ze hebben dit jaar een extreem jonge ploeg. Ze hebben niet zoveel ervaring als de jaren ervoor. De jongens die tegen het eerste aan zitten, zoals Ekkelenkamp en Eiting, deden wel eens mee, maar dat zie je nu minder."

Foto: Orange Pictures

Ter Heide kan z'n borst nat maken. Hij krijgt een kans als verdedigende middenvelder, zijn favoriete positie. "Dat voelt goed. We hebben een paar oefenwedstrijdjes gespeeld en dat ging ook aardig, ik weet dat het nog kan", vertelt Ter Heide, die dinsdag tegen TOP Oss ook nog tien minuten mee mocht doen als invaller.

Jubileum voor Mühren?

De wedstrijd tegen Jong Ajax kan ook een bijzondere worden voor Robert Mühren. De spits scoorde vorig seizoen 26 keer en staat nu op 23. Dat betekent dat de Volendammer vrijdag zijn vijftigste voor Cambuur kan maken. Trainer Henk de Jong verwacht dat dat het een kwestie van tijd is. "Laat hem eerst die vijftigste maken en dan hoop ik dat hij er daarna nog een stuk of vijftien inschiet dit seizoen. Als hij hier nog een paar jaar blijft, in wat voor competitie dan ook, komt hij ook wel aan het record." Dat record heeft Jan Bruin nu in handen. Hij maakte in de historie van Cambuur de meeste goals voor de club, 79 om precies te zijn.

Trainer Henk de Jong

Henk de Jong gaf na de wedstrijd tegen TOP Oss al aan dat Ter Heide tegen Jong Ajax zou spelen in plaats van Hoedemakers. Daar heeft de trainer de laatste weken ook al rekening mee gehouden: "Die gele kaart voor Mees zat er al aan te komen, dus Jasper heeft op de training ook steeds op die positie gespeeld. Daar heb ik alle vertrouwen in. Het is een kleine pitbull, die ook nog aardig kan voetballen."

Een beetje verwennen

Intensief trainen zit er in deze voor Cambuur drukke week niet in. Dinsdag speelden de Leeuwarders al tegen Oss, vrijdag tegen Jong Ajax en maandag alweer tegen Jong FC Utrecht. Wat doe je dan in de tussentijd om de spelers fit te houden? De Jong: "Ze een beetje verwennen, maar de boel ook op scherp zetten. Robert Mühren doet wat minder dan anderen, maar dat is ook de leeftijd. Dan mag dat, daar foeter ik dan ook niet op. Dan knijp ik een oogje toe en dan zie ik het niet."

De selectie staat er verder goed voor. Alleen Stanley Akoy en Mitchel Paulissen ontbreken vanwege blessures. Er zijn nog wel wat kleine gevalletjes volgens de coach uit Drachten, maar dat mag volgens hem geen naam hebben. "Ik zie dat enkelen wel wat last hebben, maar dat is altijd zo op de tweede dag na een wedstrijd. Daar maak ik me niet druk om."

De wedstrijd tussen Jong Ajax en SC Cambuur begint vrijdagmiddag al om half vijf. Het duel is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio in het programma Weistra op Wei. Verslaggever Andor Faber verzorgt het commentaar vanaf Sportpark De Toekomst. Zaterdag in het Cambuur Sjoernaal een uitgebreide samenvatting van dat duel.

(Advertentie)
(Advertentie)