Kapsalons doen het licht aan voor noodkreet: "We hebben alles goed geregeld"

Honderden kappers in heel Nederland doen donderdagavond het licht aan. Niet omdat ze de salon heropenen, maar om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin ze verkeren. Een van die kapsalons is Studio Hair in Burgum.
© Kapsalon Studio Hair
De kappers zijn sinds half december dicht. Eigenares Ramona de Boer doet er alles aan om positief te blijven, maar het wordt steeds moeilijker: "We maken ons nu zorgen, want we denken dat we open kunnen en moeten. We hebben alles hier goed geregeld, zo is vorig jaar ook wel bewezen." In de kapsalon van De Boer is niemand ziek geworden of besmet geraakt.
Intussen zijn de kapsalons in België wel weer open gegaan en mogen de kapperszaken in Duitsland per 1 maart weer open. Dat is misschien een reden om jaloers te zijn, maar voor De Boer betekent het vooral een sprankje hoop. "De vorige keer mochten we ook na België en Duitsland weer open. Maar we houden wel een slag om de arm, want ze willen de middelbare scholen eerst weer open hebben. "
Luister naar het gesprek met kapsters Ramona en Sijke
© Omrop Fryslan
Om aandacht te vragen voor hun situatie doen de kapsalons donderdagavond het licht aan. In Burgum doen zo'n tien salons mee aan de actie #lichtvoordathetuitgaat. Bij Hair Studio hebben ze nog een extra actie, met waxinelichtjes in de vorm van een hart.
Allemaal mooie beelden, maar de reden daarachter is minder fraai. Veel kapsalons krijgen te weinig geld van de overheid om rond te kunnen komen. Daar komt nog bij dat ze in deze tijd bericht krijgen dat een deel van het overheidsgeld van vorig jaar terugbetaald moet worden. "Ik weet van vele salons dat het water hun echt tot aan de lippen staat", zegt De Boer. "De reserves beginnen op te raken. We denken echt dat de salons weer open moeten en ook kunnen."
Verslaggever Jantine Weidenaar neemt een kijkje in de kapsalon
© Omrop Fryslan
De klanten worden intussen ook steeds ongeduldiger. "We krijgen dagelijks wel een appje, een mailtje of een telefoontje dat mensen heel graag geknipt willen worden. En zo nu en dan ook de vraag of we dat dan niet stiekem kunnen doen." Maar dat willen ze beslist niet, zegt De Boer. Aan de ene kant om de kans op besmettingen en corona zo klein mogelijk te houden en aan de andere kant ook omdat daar boetes van duizenden euro's op staan.
De hoop is nu op 3 maart gevestigd. Dan moet er weer een persconferentie komen. Volgens kapster Sijke van der Wal wordt het nog een uitdaging om alle inkomsten weer wat terug te krijgen. "Je kunt niet elke week naar de kapper om alles weer in te halen zoals in een restaurant."
© Omrop Fryslân