QAnon in De Wâlden: complotdenkers leggen bloemen op monument Marianne Vaatstra

18 feb 2021 - 09:31

Een bloemenhulde in De Westereen waar niet om was gevraagd. De familie van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra vond afgelopen weekend allemaal bloemen op haar gedenksteen. De bloemen zijn gelegd door een aantal fanatieke complotdenkers, die geloven dat Vaatstra om het leven is gebracht door de zogenaamde 'satanische elite'. Volgens misdaadjournalist Chris Klomp is het niet de eerste keer dat complotdenkers een dergelijke actie op touw zetten.

Foto: Famylje Marianne Vaatstra

De 16-jarige Marianne Vaatstra uit De Westereen werd in 1999 dood gevonden in een weiland in Veenklooster. Jarenlang werd er geen dader gevonden en er gingen verschillende complottheorieën rond dat de dader een asielzoeker uit het azc in Kollum zou zijn. Eind 2012 werd er na een honderd procent DNA-match Jasper S. uit Oudwoude aangehouden. Hij bekent en krijgt 18 jaar cel.

Ondanks de veroordeling blijven de complottheorieën over de moord op Marianne. De familie Vaatstra heeft echter aangegeven dat de zaak met de veroordeling van Jasper S. voor hen afgesloten is, en dat ze rust willen.

De familie was absoluut niet blij toen ze afgelopen week bloemen aantroffen op het monument voor Marianne. De bloemen zijn inmiddels weggehaald. De familie nam contact op met misdaadjournalist Chris Klomp, die de zaak afgelopen jaren heeft gevolgd. "Ze werden ineens geconfronteerd met deze kleine bloemenzee en werden er letterlijk misselijk van. Ze vroegen mij of ik wist waar dit vandaan komt", vertelt Klomp.

Kindermisbruik

Hij kwam al snel uit bij de aanhangers van de extreemrechtse complottheorie QAnon, die denken dat een 'satanische elite' kinderen misbruikt. "Zij proberen hoogwaardigheidsbekleders al jaren te beschuldigen van kindermisbruik", legt Klomp uit. "Ze hitsen mensen op om actie te voeren bij graven en monumenten van jonge mensen die ooit om het leven zijn gebracht, waarbij al een dader voor is aangewezen in de rechtbank. Helaas zijn mensen bereid om daar actie op te ondernemen."

De QAnon-aanhangers denken dat diezelfde 'satanische elite' de echte dader is in de moord op Marianne Vaatstra. Diezelfde retoriek hebben ze in andere moordzaken waar een dader voor is gevonden: op meerdere plekken in Nederland werden daarom bloemen gelegd bij graven en monumenten. "In Bodegraven is het bijvoorbeeld behoorlijk uit de hand gelopen, omdat er veel mensen op af kwamen. De gemeente moest er beveiligers inhuren."

Foto: Omrop Fryslân

"Bijzonder smakeloos"

De om het leven gebrachte jongeren worden volgens Klomp 'misbruikt' voor de retoriek van QAnon. "Ik heb verhalen gehoord van mensen die naar het graf van hun komen en daar onbekenden bloemen zien leggen en actie zien voeren. Dat is buitengewoon smakeloos."

Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar er mag niet worden gedemonstreerd op een begraafplaats. "Op basis daarvan kun je die mensen van de begraafplaats halen en de bloemen weghalen. In Bodegraven hebben ze een kleine plek op de parkeerplaats gereserveerd waar gedemonstreerd mag worden", vertelt Klomp. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft inmiddels aangifte gedaan, maar ze wilden Klomp niet vertellen tegen wie precies. "Maar dat ze mensen met naam en toenaam beschuldigen van kindermisbruik is gewoon strafbaar."

Niet de laatste demonstratie

De kans dat er nog een keer wordt gedemonstreerd bij het monument voor Marianne Vaatstra is volgens Klomp groot. "Dezelfde groep heeft ook al plannen om bloemen te leggen op de Brunssumerheide waar de 11-jarige Nicky Verstappen omkwam." Ook in die zaak is er al een dader veroordeeld: de 55-jarige Jos B. "Je kunt je voorstellen: die ouders zijn al door een hel gegaan en nu lopen ze ook nog het risico dat hun zoon wordt misbruikt voor dit soort waanzinnige complottheorieën waar geen enkel bewijs voor is. Dus we zijn hier nog niet vanaf."

Misdaadjournalist Chris Klomp

(Advertentie)
(Advertentie)