Tekort aan zorgpersoneel: "Van elke 100 medewerkers zijn er negen ziek"

Het tekort aan zorgpersoneel in verpleeghuizen, de thuiszorg en zorg aan mensen met een beperking wordt steeds groter. In Fryslân zijn 340 mensen tekort in de zorg, terwijl dat in december net wat meer dan 200 waren. Door het coronavirus groeit de druk op de zorginstanties.
© Shutterstock
Werkgeversverband ZorgpleinNoord staat in goed contact met de organisatie die bij hen zijn aangesloten. "In december hadden we iets meer dan 200 paar handen tekort in Friesland en dat zit nu ongeveer op een tekort van 340 mensen. Dus daar is wel een behoorlijke stijging in gekomen", vertelt Matthijs van Walsum van ZorgpleinNoord.
De groei aan tekort van personeel in deze periode komt niet alleen door de tweede golf van het coronavirus. "Het kan ook komen door werkdruk", zegt Van Walsum. Voorzitter van het RONAZ (Regionaal Overleg Niet Acute Zorg) Bert Bokma sluit zich daarbij aan. "Het personeel staat enorm onder druk".
"Het landelijke ziekteverzuim ligt op dit moment tussen de 8 en 9 procent en dat geldt ook voor Friesland. Dat zijn hoge aantallen, want dat betekent dat op iedere honderd medewerkers, zijn er acht of negen medewerkers ziek", vertelt Bokma. Normaal gesproken zit het percentage ziekteverzuim tussen de 5 en 6 procent.

Zwarte scenario

"Wij maken ons zorgen, het is geen luxe situatie waar we nu in zitten. We horen dagelijks schrijnende gevallen van organisaties die echt kampen met problemen. Om roosters rond te krijgen, mensen die op hun tenen lopen en uitval van personeel." De organisatie doet er alles aan om het 'zwarte scenario' te voorkomen.
"Het zwarte scenario komt er in feite op neer dat organisaties de zorg die ze moeten bieden, niet meer kunnen bieden. In het ergste geval gaat het dan ook om keuzes die je moet maken over welke mensen wel of niet behandelt worden", legt Van Walsum uit.
Voorzitter van het RONAZ Bert Bokma
ZorgpleinNoord ziet een oplossing in studenten die kunnen helpen in de zorg. Met een nieuwe campagne die donderdag begint, moeten de studenten worden aangetrokken.
"Wij hebben gemerkt dat mensen die vroeger in deze sector werkten en zich eerder al konden aanmelden, dat heel veel dat al hebben gedaan, maar we merken ook dat het minder wordt. Mensen hebben het al gedaan of willen of kunnen niet en daarom richten wij onze pijlen nu op studenten". Voor de campagne is begonnen, hebben al 25 studenten zich aangemeld.
Studenten van mbo, hbo of universiteit uit het tweede, derde of vierde jaar van hun studie kunnen zich aanmelden. Wel moeten ze een opleiding in de zorg doen.
Matthijs van Walsum, teamleider communicatie ZorgpleinNoord