Sluiting dreigt voor MFG De Kompenije in Jubbega: "Geen perspectief meer" 

17 feb 2021 - 06:32

De contrasten kunnen dit jaar bijna niet groter bij multifunctioneel gebouw De Kompenije in Jubbega. In mei bestaat het hart van het dorp tien jaar, maar een groot feest wordt het niet. Door structurele geldpijn dreigt het eerder een begrafenis te worden. "Als er voor 1 juli geen duidelijkheid is moet de deur dicht", zegt voorzitter van het MFG Jan Leistra. "Er is geen perspectief meer dan."

René Jelsma van Plaatselijk Belang Jubbega voor De Kompenije - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"Kijk, er wordt nog wel wat gewerkt door een kok", zegt Leistra als hij een rondleiding door het gebouw geeft. In de keuken werkt een kok rustig aan het eten voor het dorp. "We zijn begonnen met afhalen, om toch nog een beetje geld binnen te krijgen. Alles is welkom, dus mooi dat dit wat loopt. Er is een aantal aanvragen uit het dorp. Dat scheelt voor ons een beetje."

Waarde voor het dorp

Het multifunctionele centrum is van grote waarde voor het dorp. Er zit een school in, er wonen ouderen, maar ook is er een sporthal aanwezig en zit er een bibliotheek in. "Dat ligt allemaal door het coronavirus stil", vervolgt Leistra als hij een krantje van een tafel pakt. "Mensen komen niet meer. Nu moet ik wel zeggen dat corona alles in een versnelling heeft gebracht. De problemen liggen er al veel langer."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het MFG

In 2016 trekt Leistra al aan de bel. Hij ziet dat het de verkeerde kant op gaat. "Er gaat meer geld uit dan dat erin gaat. Het gebouw kost meer dan dat het oplevert. Dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te zeggen dat je het niet lang volhoudt. Er moet geld bij en volgens ons is dat snel te verkrijgen. Het hele probleem zit hem in het bestemmingsplan van het gebouw. Dat is ingesteld op gemeenschappelijk en dus mogen commerciële partijen geen ruimte huren. Dat willen we aanpassen, want we merken dat er wel commerciële instanties zijn die in dit gebouw willen. Dat levert dan geld op."

Plaatselijk Belang in actie

Leistra onderbreekt zijn verhaal eventjes om René Jelsma te groeten. Jelsma is voorzitter van het plaatselijk belang in Jubbega en ziet de problemen van het MFG met pijn aan. "Wij komen als plaatselijk belang no ook in actie. We roepen alle mensen op om eens naar het centrum te komen en daar wat geld uit te geven. Het zijn de kleine dingetjes die het verschil kunnen maken. Wij kunnen het geld er ook niet heen tillen, maar laten we met z'n allen voor het MFG door het vuur gaan. Als plaatselijk belang hebben we nu ook al onze bijeenkomsten in dit gebouw, in plaats van thuis. Misschien helpt dat al dan."

Rendabel

Voor 1 juli moet er een oplossing zijn. Het bestemmingsplan moet om. Gemeente Heerenveen zegt toe dat het wil kijken naar deze wijziging. "We moeten het MFG voor het dorp behouden", zegt wethouder Jelle Zoetendal. "Maar het moet wel rendabel zijn. We gaan binnenkort met het bestuur van het MFG om tafel om te kijken hoe we hen het beste kunnen steunen in de strijd om 1 juli perspectief te geven. We laten hen niet vallen."

Aksje de Kompenije

Trefwoorden: 
Jubbega De Kompenije MFG
(Advertentie)
(Advertentie)