Massaal minder bruiloften: Thea's trouwjurk hangt nog in de kast

Een coronabruiloft zonder knuffelen, kussen en dansen is voor veel stellen niet de 'mooiste dag van hun leven.' Friezen stellen daarom massaal hun bruiloften uit. Een flinke teleurstelling, helemaal omdat het ook dit jaar niet zeker is of er wel kan worden geweest met veel mensen en zonder maatregelen. Bruid in spe Thea van der Veen heeft tweemaal haar bruiloft uitgesteld. Haar trouwjurk blijft nog zeker een jaar in de kast hangen.
© Omrop Fryslân
Er kwamen allemaal horrorscenario's in ons op van alleen maar mensen met mondkapjes op ons feest, dus we wachten nu eerst af tot we zekerheid hebben.
Thea van der Veen, bruid in spe
Thea en haar partner hebben het afgelopen jaar besloten nog niet te trouwen. "Er kwamen allemaal horrorscenario's in ons op van alleen maar mensen met mondkapjes op ons feest, dus we wachten nu eerst af tot we zekerheid hebben," zegt ze.
Verslaggever Johanna Brinkman praat met Thea van der Veen
Het is de bedoeling om een trouwfeest te organiseren met 200 mensen. Van der Veen: "Als je jong bent zijn er misschien andere redenen om te trouwen door zwangerschap of geloof, maar wij zijn over de 40 en dan wil je graag dat leuke feest met al die familie en vrienden. Dan zie je geen feest van maar 15 mensen."

Bruiloft met open einde

Haar bruiloft van 3 juli 2020 is verplaatst naar 3 juli 2021, maar nu heeft het een open einde gekregen. Ze wachten af tot ze weer knuffelen en kussen kunnen. Ook al betekent het dat Thea haar trouwjurk niet meer past of dat er een streepje gaat door de oude datum in het kostuum van haar partner. Het trouwfeest in Stania State gaat hoe dan ook ooit door.
Eigenlijk kunnen we wel stellen dat 2020 en 2021 verloren trouwjaren zijn.
Maria van Tuinen, weddingplanner
De agenda van weddingplanner Maria van Tuinen was in 2020 bijna leeg. En ook voor 2021 worden steeds meer trouwerijen afgezegd. "Eigenlijk kunnen we wel stellen dat 2020 en 2021 verloren trouwjaren zijn", zegt Van Tuinen. "Vooral de bruiden die al een keer de bruiloft hebben verzet in 2020 zijn heel verdrietig. Maar ze voelen ook berusting op een gegeven moment".

Wel of niet

Volgens Van Tuinen willen de stellen alles er op en er aan, een feest met knuffelen en dansen, en nemen ze weer contact met haar op zodra het weer kan. Ze heeft ook meegemaakt dat een stel besloot sowieso niet meer te trouwen: "Omdat ze elkaar toch niet zo leuk bleken te vinden in coronatijd. Het is verdrietig dat ook dat kan gebeuren". Maar zo nu en dan wordt er wel getrouwd in coronatijd. Het gaat dan om bruiloften van bijvoorbeeld mensen die zieke ouders hebben of een dagprogramma het meest belangrijk vinden en een feest later wel willen doen. Maria van Tuinen heeft een baan naast het plannen van bruiloften, maar ze ziet wel dat er veel collega's zijn die het zwaar hebben.
Verslaggever Johanna Brinkman praat met weddingplanner Maria van Tuinen