MKB Noord: Steunpakketten houden economie overeind, nog geen ontslagen en failissementen

16 feb 2021 - 13:38

De steunpakketten houden de Nederlandse economie nog een beetje overeind. Dat zegt Joyce Walstra van MKB Noord. Door de noodhulp hoeven bedrijven geen personeel te ontslaan, en gaan ze nog niet failliet. De krimp is wel een stuk minder dan in andere eurolanden. Walstra heeft zorgen over Friese bedrijven. Horeca, recreatie, cultuur en de winkel- en evenementensectoren hebben veel last van de crisis.

MKB Noard: Stipepakketten hâlde ekonomy oerein

De Nederlandse economie is het afgelopen jaar met 3,8 procent gekrompen. Dat is de grootste krimp ooit gemeten, ook groter dan in het crisisjaar 2009. Vooral het sluiten van de horeca zorgt ervoor dat mensen minder geld uitgeven. Ook naar recreate en cultuur ging minder geld. De krimp was wel een stuk minder dan in andere eurolanden.

In Fryslân vallen de grootste klappen in de horeca, de cultuur en bij evenementen. Winkels in de binnensteden hebben het ook zwaar met de verplichte sluiting van niet-essentiële winkels. Walstra ziet in het Noorden ook lichtpuntjes. Zo helpen bedrijven elkaar, bijvoorbeeld met een geld-actie.

Tichte winkels, hjir yn Drachten - Foto: Omrop Fryslân

Joyce Walstra

De bedrijven willen dringend weten wie wanneer open kan. Want de bodem van het banksaldo komt bij veel bedrijven in zicht, zegt Walstra. Daar helpt een kleine verruiming van 'belje en helje' of 'click en collect' ook niet genoeg voor. Het is een druppel op een gloeiende plaat. Het helpt bedrijven niet om uit de schulden te komen, of om de misgelopen inkomsten weer in te halen.

"Friese bedrijven te klein voor steunpakketten"

De FNP in de Friese Staten trok een paar weken terug aan de bel omdat landelijke steun voor de getroffen bedrijven door de coronacrisis niet goed aansluit bij de Friese situatie. Dan gaat het bijvoorbeeld om de regeling dat een bedrijf steun krijgt als het minstens drieduizend euro aan vaste lasten in de maand heeft. Veel bedrijven in Fryslân komen daar ook niet aan toe, omdat ze niet groot genoeg zijn. De partij wil dat de provincie daar wat aan doet.

Trefwoorden: 
krimp economie MKB Noord
(Advertentie)
(Advertentie)