Advocaat: Avondklokboetes waren 'ten onrechte', moeten teruggedraaid worden

16 feb 2021 - 12:27

De boetes die zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de avondklok hielden, moeten teruggedraaid worden. Dat zegt Bart Canoy. Hij is advokaat in Leeuwarden, en heeft het vonnis bestudeerd van de rechter die een eind heeft gemaakt aan de avondklok. "Vanavond kan iedereen weer gaan en staan waar hij wil", zegt Canoy.

Foto: CAMJO Media

Bart Canoy

Eerder op de dag bepaalde de rechter dat de avondklok per direct van tafel moet. De maatregel was ingesteld op basis van een noodwet, maar volgens de rechter is er geen sprake van een noodsituatie "zoals het geval is bij een dijkdoorbraak".

Geen superspoed

Met het vonnis krijgt Rutte een tik op de vingers, zegt Canoy. Er was genoeg tijd voor de Tweede Kamer om bij elkaar te komen, en een formeel besluit te nemen over de avondklok. De Kamer heeft zelfs gedebatteerd over de maatregel. "Dan is superspoed niet aan de orde", seit Canoy.

Hij wijst erop dat het om een voorlopig oordeel gaat. "We moeten het ermee doen, het vonnis gaat meteen in werking. Een andere rechter kan anders reageren, maar ik zie dat zwaar in."

Rechter is duidelijk

De rechter is duidelijk, zegt Canoy. "Deze regeling is ten onrechte geactiveerd. Hij had niet mogen werken. Bekeuringen waren dus ten onrechte. Ze moeten teruggedraaid worden. Ze komen te vervallen, denk ik."

Alleen al in de gemeente Leeuwarden zijn in de afgelopen tijd honderden boetes uitgedeeld aan mensen die 's avonds na negen uur nog op straat waren.

Het Openbaar Ministerie kijkt naar welke consequenties de uitspraak van de rechter heeft voor de boetes, zegt een woordvoerder.

Na het gesprek mei Canoy is duidelijk geworden dat het kabinet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De zaak dient om vier uur. Een uitkomst zou kunnen zijn dat de avondklok toch in stand blijft.

(Advertentie)
(Advertentie)