Handtekeningen voor verlenging azc Balk: "Een azc verbonden met de samenleving"

16 feb 2021 - 10:45

Er is draagvlak in Balk voor een verlenging van het bestaande asielzoekerscentrum, met twee jaar. Dat zegt Egbert Kroes, één van de initiatiefnemers van een handtekeningenactie. Het azc is verbonden met de gemeenschap van Balk, bijvoorbeeld met de kerk en de voetbalclub. "We weten dat er draagvlak is. Dat zien we aan de mensen om ons heen. Veel Balksters zijn betrokken bij het asielzoekerscentrum."

Foto: Omrop Fryslân

Egbert Kroes

Het bestaande tijdelijke azc zou in september dicht moeten, maar het COA heeft de gemeente om verlenging gevraagd. De Balksters willen wel. Een petitie om de opvang nog twee jaar langer open te houden, loopt nu een dikke week. Er zijn zo'n 150 handtekeningen gezet.

De online-petitie is een idee van inwoners van Balk zelf. Het azc staat nu sinds een paar jaar in Balk. De gemeente De Fryske Marren heeft van het Centraal Orgaan voor de Opvang van Asielzoekers de vraag gekregen of het centrum nog twee jaar open kan blijven. De gemeente onderzoekt of daar draagvlak voor is.

It asylsikerssintrum yn Balk - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Egbert Kroes, één van de initiatiefnemers van de handtekeningenactie in Balk, is er zeker van dat er draagvlak is. Het azc is verbonden met de gemeenschap in Balk, zegt hij. Zo houdt de kerk taalcursussen, en koffieochtenden waar bewoners welkom zijn. Bovendien doen er ook asielzoekers mee aan het hardloopevenement Gaasterlânrun. In het eerste jaar waren dat een paar, later werden het meer. De deelnemende asielzoekers krijgen schoenen van andere hardlopers.

Ze voelen zich hier veilig. Ze hebben hier een rustige plek waar ze af kunnen wachten.

Egbert Kroes

De initiatiefnemers willen niet dat de bewoners na de sluiting het hele land doorgesleept worden. "Twee jar gelenden was er ook een sluiting en we weten welke impact dat had op de bewoners van toen. Ze voelen zich hier veilig. Ze hebben hier een rustige plek waar ze af kunnen wachten. Het COA heeft niet zoveel plekken meer. Dan zouden ze over heel Nederland verspreid worden. Wat zou het mooi zijn als we deze mensen hier nog twee jaar de mogelijkheid kunnen bieden", zegt Kroes.

Op 2 maart praat de gemeenteraad over het azc. Dan zou de petitie aan burgemeester Veenstra moeten worden aangeboden.

Trefwoorden: 
Balk asylsikerssintrum
(Advertentie)
(Advertentie)