Rechter: Avondklok moet per direct van tafel

16 feb 2021 - 10:53

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. Een eventueel hoger beroep mag van de rechter het opheffen van de avondklok niet in de weg staan.

Foto: CAMJO Media

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie "zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak".

De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa's de avondklok nu niet gaan handhaven. De bond zegt dat ze ook moeten luisteren naar de uitspraak van de rechter.

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer". Bovendien beperkt de regel "onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging".

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok. "Het kan zijn dat alle boetes worden teruggedraaid, maar dat is uiteindelijk aan de rechter", zegt een voorlichter van de BOA Bond.

Ministerie overlegt

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de uitspraak van de rechter en de gevolgen ervan.

Voorzitter Sybrand Buma van de Veiligheidsregio Fryslân wil nog niet reageren op het nieuws, hij wacht tot het kabinet met een reactie komt.

Intussen is duidelijk geworden dat het kabinet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De zaak dient om vier uur. Een uitkomst zou kunnen zijn dat de avondklok toch in stand blijft.

Trefwoorden: 
coronavirus avondklok
(Advertentie)
(Advertentie)