Hoe betrek je jongeren meer bij de politiek?

15 feb 2021 - 22:21

De Friese PvdA-Statenfractie wil jongeren meer betrekken bij de politiek. De partij wil dat de provincie een digitaal platform inzet waarmee jongeren direct inspraak hebben. De Friese organisatie Tienskip probeert jongeren al langer te betrekken bij de politiek en zou daarin eventueel kunnen assisteren. "Er is een kloof tussen jongeren en politiek. Ze vinden het een ver-van-mijn-bed-show", zegt Jeppe Kok van Tienskip.

Foto: Shutterstock

De PvdA-fractie wil het vertrouwen onder jongeren vergroten. Dat begint volgens hen met de vraag hoe ze zelf betrokken zouden willen worden en welke ideeën ze hebben over politiek. De partij wil dat de provincie dat onderzoekt door het hen zelf te vragen.

Motie

Dat zou kunnen via een digitaal platform, dat de provincie wil gaan oprichten, waarmee burgers directe inspraak hebben over politieke thema's en ontwikkelingen. De PvdA-fractie wil dat dit platform het eerst wordt ingezet onder de Friese jongeren. Daarom dient de partij op de Statenvergadering van komende woensdag een motie in.

Tienskip, een organisatie voor en door jongeren, zet zich al een aantal jaar in om de kloof tussen jongeren en politiek te verkleinen. "Wij zijn hard bezig om daar verandering in te brengen", zegt Jeppe Kok van Tienskip.

Jongeren zijn niet één groep

Die kloof wordt volgens Kok veroorzaakt doordat er in de politiek onderwerpen besproken worden waar de jongeren nog niet aan toe zijn. "Daar hebben ze niet meteen een beeld bij, waardoor het verder bij hen vandaan kan staan." Volgens Kok moet je de jongeren daarom niet als één groep zien. "Jongeren zijn net zoals ouderen: links, recht, progressief, conservatief. Ze zijn niet één groep en dat wordt wel eens vergeten."

Jeppe Kok - Foto: Marco Merijn Klüte

Tienskip probeert jongeren op een andere manier bij de politiek te betrekken. Kok: "We willen de nadruk leggen op wat jongeren zelf belangrijk vinden." Dat deed de organisatie voor coronatijd onder meer door projectdagen op middelbare scholen te organiseren. "We beginnen dan met een probleemstelling, die de jongeren gaandeweg uitwerken tot een oplossing."

Zaadje planten

Met deze projectdagen wil Tienskip jongeren gereedschap geven waarmee ze zelf over problemen kunnen nadenken en er iets aan kunnen doen. "We proberen het op een andere manier te belichten. We willen laten zien dat politiek niet ver van je af hoeft te staan en zo een zaadje planten." Daarin zouden Tienskip en de provincie de handen ineen kunnen slaan. "Als de provincie daarin met ons samen wil werken, doen wij dat maar al te graag."

Jeppe Kok van Tienskip

Trefwoorden: 
jongeren Tienskip politiek
(Advertentie)
(Advertentie)