Schoolkoepel Proloog over schoolsluiting: "Dit is een verschrikkelijk dilemma"

Bij veel basisscholen blijven de stoelen vandaag op de tafel staan de ijzel. Zo ook bij de basisscholen van schoolkoepel Proloog. "Dit is een verschrikkelijk dilemma", zegt Albert Helder, directeur van Proloog. "Voor ons geldt: code rood is deuren dicht. Maar eenvoudig is zo'n besluit nooit."
Lokaal fan De Eestroom yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Volgens de voorspellingen is de situatie op de weg maandag vergelijkbaar met de ijzelwinter van 2016. "Dan kunnen we niet anders dan het besluit nemen om de schooldeuren te sluiten", vertelt Helder. "Tussen zes en negen uur 's ochtends gaan de meeste mensen en leerlingen op weg. Code rood is voor ons het signaal om dit besluit te nemen om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen."

Thuisonderwijs of ijsvrij?

Het moment dat basisscholen opnieuw de deuren moeten sluiten, is heel vervelend, vindt ook Helder. Hoe de scholen deze dag invullen, durft de directeur niet te zeggen. "We hebben er geen zicht op of scholen thuisonderwijs geven of dat de kinderen ijsvrij krijgen. Dat besluit nemen de scholen individueel en communiceren ze zelf met de ouders."
Directeur Albert Helder van Proloog