Engelse Harlinger debuteert op WK afstanden: "Super gaaf natuurlijk!"

14 feb 2021 - 21:14

De Olympische Spelen van 2022. Daar wil Ellia Smeding uit Harlingen maar wat graag op uitkomen. Maar, we zullen haar niet in het bekende oranje schaatspak van Nederland zien. Smeding is namelijk geboren in Engeland, en rijdt voor Groot Brittannië. Dit weekeinde debuteerde ze op het wereldkampioenschap afstanden in Thialf.

Ellia Smeding oer har reedrydseizoen

Ellia Smeding is geboren in Groot-Brittannië en opgegroeid in een dorpje in de regio Oxfordshire, bij London. Haar moeder en vader hebben elkaar leren kennen in London. Moeder is Brits en vader komt uit Harlingen. Na acht jaar zijn ze naar Fryslân verhuisd. Daar woont ze in Harlingen. Haar vader is eigenaar van Smeding Groente en Fruit in Sint-Annaparochie.

Op de 1.000 meter reed Smeding zaterdag tegen Suzanne Schulting in de eerste rit. Een geweldige tijd kwam er niet uit, bij haar WK-debuut: ze finishte 23ste in een tijd van 1.19,86. "Het was super gaaf natuurlijk en ik ben nog jong, dus ik ben super blij dat ik hier stond. Maar, ik had er wel iets meer van verwacht. Met de luchtdruk kwamen er niet de snelste tijden uit", vertelt de 22-jarige Smeding.

Het WK is de laatste wedstrijd van het seizoen. Het is een moeilijk schaatsjaar geweest voor Smeding en Team Frysk van coach Siep Hoekstra, waar ze voor rijdt. De Elfstedenhal is de thuisbasis, maar: "Toen ging Leeuwarden dicht, weer open en weer dicht. Dus het was best een moeilijk voorseizoen. In de bubbel kon ik pas echt constant trainen op goed ijs. Ik heb dit seizoen tot het WK kwalificatietoernooi, waar ik als buitenlander aan de start mocht staan, geen wedstrijden gereden."

Ellia Smeding yn aksje op de 1.000 meter op it WK ôfstannen - Foto: Martin de Jong

De Olympische Spelen zijn nog steeds haalbaar.

Ellia Smeding heeft nog altijd de Olympische droom

Dan naar volgend jaar. Dan zijn de Olympische Spelen. Vorig jaar sprak ze zich al uit over haar Olympische droom en dat is nog niet veranderd: "Die is er nog steeds", lacht Smeding. "Het komt nu best wel dichtbij, dus het wordt spannend." Als alles volgens plan verloopt, dan komt Smeding op zowel de 1.000 meter als de 1.500 meter uit in Peking. Maar, ze moet zich nog wel plaatsen en dat moet via de wereldbekerwedstrijden. "Je moet snelle tijden neerzetten en ik heb ook te maken met Britse kwalificatietijden, die staan ook best wel scherp. Ze moeten nog bevestigd worden, maar ik denk wel dat het haalbare tijden zijn."

Het traject naar de Spelen gaat ze in met Team Frysk en coach Siep Hoekstra. "Ik heb daar al vijf jaar getraind en Siep en ik hebben een super goede relatie. We kennen elkaar door en door en ik denk dat dat de beste voorbereiding is voor mij", zo vertelt Smeding. Ze hoopt dat ze niet de enige van Frysk zal zijn die zich plaatst. "Reina Anema, Marwin Talsma en misschien Peter Michael ook wel", hoopt Smeding.

(Advertentie)
(Advertentie)