Operaasje Fryske Flagge: Jelmer de Vries zit in Finland: "Het Fries praten mis ik wel"

14 feb 2021 - 10:42

Van alle landen op aarde is van de vlag een emoji, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen 'om utens' hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week vertelt Jelmer de Vries, oorspronkelijk uit Harlingen, over zijn leven in het Finse Lappeenranta.

Foto: Omrop Fryslân

Jelmer de Vries (24 jaar) is geboren en getogen in Harlingen. Voor zijn studie 'Sustainability science' is hij in augustus 2019 naar Finland vertrokken. Daar zijn de winters wel wat strenger dan hier, met zo'n drie, vier maanden vorst. "En ik sta wel één of twee keer op de schaatsen, er zijn veel ijsbanen hier."

"Ik wilde een studie doen die te maken had met duurzaamheid en kwam uit bij de Universiteit in Lappeenranta in Finland. Ik heb me ingeschreven en mocht komen." Bij de studie leert hij hoe je afval kunt inzamelen en verwerken, water kunt zuiveren en de luchtvervuiling kunt terugbrengen. "Dus hoe we onze planeet iets beter achter laten."

Het is zijn eerste buitenlandervaring, "maar het bevalt me goed." De studie duurt twee jaar en hij zit in zijn laatste halfjaar. "Daarna wil ik graag aan het werk, ik weet nog niet of dat in Finland is of niet. Dat hangt van een baan af."

Hij mist Fryslân wel. "Mijn ouders sturen zo nu en dan een pakketje op met droge worst of suikerbrood. Dus dat is wel lekker. Het Fries praten mis ik ook wel. "

Jelmer de Vries

Met Operaasje Fryske Flagge verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen 'om utens' van over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel: voor elkaar krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.

Meedoen? Stuur jouw foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries 'om utens'.

Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)