Wereldkampioene Marijke Groenewoud koel na afloop: "Nuchtere Friezin, toch?"

13 feb 2021 - 22:11

Het is de eerste wereldtitel in de carriere van Marijke Groenewoud, maar toch is de schaatster uit Hallum na afloop heel rustig. Sterker nog: ze juichte niet eens toen ze over de finish kwam. "Ik had het eerst niet eens in de gaten, maar nu komt het besef zo langzamerhand wel." Bondscoach Jillert Anema, die inviel voor Jan Coopmans, is na afloop juist niet blij met de prestaties van de Nederlandse schaatsers. "We zijn er doodziek van."

Marijke Groenewoud nei de massastart

De verrassing is groot, omdat vooraf Irene Schouten de grote favoriet is. Ze is tweevoudig wereldkampioene, maar haalt uiteindelijk een bronzen medaille. Groenewoud gaat er met de wereldtitel vandoor. "Het is niet niets, ik ben er ook ontzettend trots op. We worden hier eerste en derde, dus dat is hartstikke mooi!" Maar waarom zien we niet een juichende Groenewoud die vol van blijdschap is, dan? "Ik ben toch een nuchtere Fries, toch?" Ze zal haar dan later vandaag of morgen ook niet laten gaan na haar overwinning. "Gewoon normaal doen, dan doe je al gek genoeg."

In de finale bij de vrouwen is er nog een klein misverstand, waardoor Schouten te laat aanzette, zo vertelt Groenewoud. "Ik zou als het een langzame finale was op 700 meter van de finish aanzetten, en als het een snelle finale was op 500 meter. Toen hadden we een miscommunicatie. Jillert zei op 500 meter en Irene dacht op 700 meter. Dus ik ben op 650 meter gegaan. Voor mezelf was het heel goed, maar ik denk dat Irene daardoor in het gedrang kwam."

Arjan Stroetinga nei de massastart

Voor Arjan Stroetinga voelt de zilveren medaille toch wat vreemd. "Het is alleen de wereldtitel die telt", zo zegt hij meteen na afloop van de wedstrijd. " Tweede, je komt er niet voor maar het is uiteindelijk wel een medaille." Stroetinga kwam net zoals Schouten bij de vrouwen, in het gedrang terecht. "Ja dan weet je dat het lastig wordt."

Stroetinga baalt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma. Die moest in het begin van de race al veel werk verzetten, en kwam er daardoor in de eindsprint niet meer aan te pas. "Hij offert al zijn eigen kansen op. Soms loopt het zo, en dan is het gewoon klote voor ons."

Het weekeinde zit er voor Stroetinga nu op, hij mag na vier weken 'bubbel' nu eindelijk weer naar huis toe. En daar is hij heel erg aan toe: "Morgen nog even met de kinderen op het natuurijs, dan is die tweede plek ook snel weer vergeten."

Jillert Anema nei de massastart

Je zou zeggen dat de bondscoach blij is met een gouden, zilveren en bronzen medaille. Maar, daar is niets van waar zo vertelt Anema: "Er is niemand blij. Dit was niet waar we voor gingen. Beslissende dingen gaan mis en als team zitten we meer met de dingen die mislukken dan de dingen die goed gaan."

Wat ging er dan zoal mis in de ogen van Anema? "We hebben een aantal schaatsers die met-elkaar afspraken maken, en we kennen de schaatsers, maar we trappen er weer in. Dat is om doodziek van te worden. Daar zitten we even mee", daarmee doelt Anema op bijvoorbeeld Peter Michael, die niet mocht wegkomen, maar al in het begin weg sprintte. "Dat weten we dat dat zo is, en toch trappen we er weer in. Dan lopen we de hele wedstrijd achter de feiten aan."

Anema is wel blij dat Groenewoud uiteindelijk wereldkampioen wordt, al zegt hij dat niet met zoveel woorden: "Haar valt niets te verwijten, ze heeft gereden voor wat ze waard is en ze heeft het netjes gedaan. Irene is normaliter de snelste en komt er dan nog omheen. Dat lukte niet. We gokten op een één-tweetje en dat lukte niet, daar zijn we ziek van."

De coach uit Bontebok is er ziek van dus, zoveel mag duidelijk zijn. Maar chagrijnig, nee dat is hij niet. "Want dan sneuvelt er wat. Maar, dat is niet gebeurd. Misschien sneuvelt er vanavond nog een borreltje", sluit de coach af.

(Advertentie)
(Advertentie)