Schulting hoopt op medaille op 1.000 meter, Friezen favoriet op massa-start

13 feb 2021 - 07:49

Jorrit Bergsma zal op de derde dag van het wereldkampioenschap afstanden willen proberen om zijn titel op de massa-start te prolongeren. Met Arjan Stroetinga rijdt hij zaterdag de halve finales van dit onderdeel en als het goed gaat ook de finale. Datzelfde geldt voor Marijke Groenewoud bij de vrouwen. Op de 1.000 meter zijn er podiumkansen voor Suzanne Schulting.

Foto: Omrop Fryslân

Programma van de Friese schaatsers:

  • 13.48-14.15: halve finales massa-start vrouwen met Marijke Groenewoud
  • 14.34-14.57: halve finales massa-start mannen met Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga
  • 15.17-15.50: 1.000 meter vrouwen met Suzanne Schulting
  • 16.58-17.10: finale massa-start vrouwen met mogelijk Marijke Groenewoud
  • 17.15-17.25: finale massa-start mannen met mogelijk Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga

Op de radio is de derde dag van het WK afstanden live te volgen bij Omrop Fryslân. Vanuit Thialf verzorgt Andor Faber het commentaar met een analist. Dat is zaterdag schaatser Jesper Hospes, die op zijn laatste WK afstanden in Thialf in 2015 tiende werd op de 500 meter.

1.000 meter

Schulting za zich op de 1.000 meter willen revancheren voor de 500 meter, die vrijdag teleurstellend verliep. Ze durft zelfs te dromen van een podiumplek. "Als je kijkt naar de tijden die zijn gereden op de wereldbekers, dan kan ik zomaar op het podium eindigen. Maar, ik kan ook wel vijfde of zesde worden, want alles zit zo dicht bij elkaar", vertelt het multitalent, dat twee weken geleden nog Europees kampioen shorttrack werd.

Er zijn niet veel vrouwen die dit seizoen in Thialf onder de 1.14 hebben gereden. Schulting is daar wel een van. "Daarom! Ik ga gewoon voor het podium en misschien wel meer dan dat, wie weet." Ze schaatst al in de eerste rit, net als op de 500 meter. Met het verschil dat ze nu wel een tegenstander heeft. Dat was op de 500 meter niet het geval.

Suzanne Schulting

Massa-start vrouwen

Het was misschien wel wat een verrassende keuze: de selectie van Marijke Groenewoud voor de massa-start. De laatste jaren vormden Irene Schouten en Melissa Wijfje eigenlijk altijd het duo dat Nederland vertegenwoordigde, maar bondscoach Jan Coopmans heeft Groenewoud de voorkeur gegeven boven Wijfje. Mogelijk dat de eerste wereldbeker daar bij de doorslag heeft gegeven; Groenewoud eindigde toen als derde, terwijl Schouten won.

Groenewoud gaat er wel vanuit dat ze zich moet schikken in een rol als knecht van Schouten. "Irene is altijd al de snelste geweest, dus dat denk ik wel." Toch hoeft dat niet te betekenen dat de schaatsster uit Hallum zelf niet mag meedoen om de medailles. "Ik heb laten zien dat ik ook naar een plek op het podium kan rijden, dus we hebben goede kansen. Als één van ons wint, ben ik tevreden."

Marijke Groenewoud oer de massa-start

Massa-start mannen

De Nederlandse afvaardiging op de massa-start bij de mannen wordt gevormd door twee Friezen. Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma mogen het zaterdag laten zien. Beiden werden al eens wereldkampioen op dit onderdeel: Bergsma vorig jaar in Salt Lake City en Stroetinga in 2015 in Thialf. Bovendien wonnen beide mannen een wereldbeker dit seizoen. En dus ligt de druk bij het Friese duo, toch Stroetinga? "Er wordt altijd naar ons gekeken natuurlijk, maar ik heb niet het gevoel dat dat nu meer is doordat we de wereldbekers hebben gewonnen."

Een plan zullen de beide mannen voor de wedstrijd maken, samen met de bondscoach. Dat is voor dit onderdeel even Jillert Anema, ook hun coach op de langebaan, omdat bondscoach Jan Coopmans er niet bij is. Bergsma over hun plan: "Het is niet dat we voor Jorrit of Arjan rijden, dat moet de wedstrijd uitwijzen. Voor de wedstrijd zullen we wel een soort plan bespreken, maar het kan op zoveel manieren verlopen, dus dat moeten we gewoon bekijken."

Bergsma en Stroetinga zien in de Belg Bart Swings en de Amerikaan Joey Mantia de grootste concurrenten. De Rus Danila Semerikov en Andrea Giovannini zijn outsiders volgens hen. Bergsma: "Dat zijn mannen die je de ruimte niet moet geven, want die zijn ook slim in het spel."

Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga oer de massa-start

(Advertentie)
(Advertentie)