Johnny Jansen houdt Lasse Schöne nog op de bank tegen AZ

12 feb 2021 - 19:37

Johnny Jansen is erg tevreden met de komst van middenvelder Lasse Schöne. Niet alleen omdat de 34-jarige Deen nog altijd goed kan voetballen, maar ook om zijn verhaal over te brengen aan jonge talenten. Jansen: "Toen Lasse hier als jeugdspeler kwam zat hij in een gastgezin en heeft hij de stap naar het eerste net niet gemaakt. Maar via een omweg heeft hij toch de top bereikt. Hij is wat dat betreft een prachtig voorbeeld voor onze jonge spelers."

Johnny Jansen voor de wedstrijd tegen AZ

Lasse Schöne kwam op 16-jarige leeftijd naar Heerenveen. Johnny Jansen was toen zijn allereerste trainer bij de onder-17. De trainer weet dat nog goed. "Dat was een goed elftal hoor, met de broertjes Drost, Joey van den Berg, Reza Ghoochannejhad, Oguzhan Türk", zegt Jansen. "Dat was een leuke tijd. Ik probeerde met de buitenlandse jongens ook buiten het voetbal om dingen te doen. Dan namen we een zakje maden mee en gingen we vissen. Maar hij was geen held, ik moest de vissen eraf halen", lacht Jansen.

Concurrentie op middenveld

SC Heerenveen heeft de opgaande lijn weer te pakken. Op papier kreeg de club een serie moeilijke wedstrijden, maar met Feyenoord (3-0), FC Twente (0-0) en Vitesse (1-0) kreeg het geen enkel doelpunt tegen. Een reden om wijzigingen aan zijn elftal aan te brengen, is er dan ook niet. Schöne mag tegen AZ spelen, zit ook bij de selectie, maar begint op de bank.

In zijn hart is Lasse een aanvaller.

Johnny Jansen, trainer SC Heerenveen

"Er is concurrentie en Lasse moet nu zijn best doen om erin te komen. Hij kan op alle vier de posities op het middenveld uit de voeten. Wat zijn ideale positie is gaan we ontdekken. Toen hij hier nog voetbalde, was hij een echte aanvaller. Hij speelde hier op tien, maar bij Ajax speelde hij in een vrije rol op rechts en uiteindelijk speelde hij daar op zes. Dus in zijn denken heeft hij wel een omslag gemaakt, maar in zijn hart is het natuurlijk een aanvaller."

AZ oppermachtig in eerste duel

De eerste confrontatie tussen Heerenveen en AZ was op 8 november en eindigde in een 0-3 overwinning voor de ploeg uit Alkmaar. AZ was in die wedstrijd Heerenveen op alle fronten de baas. Johnny Jansen hoopt dat het nu anders gaat: "We kwamen toen helemaal niet in gevecht en daar baalde ik toen enorm van. Ik hoop dat we nu echt de strijd aangaan. Ik verwacht een heel ander Heerenveen dan de vorige keer."

De wedstrijd AZ - SC Heerenveen begint zondagmiddag om 12.15 uur en is live te horen bij Omrop Fryslân. Het commentaar is in handen van Arjen de Boer.

Verwachte opstelling: Mulder, Van Hecke, Dresevic, Bochniewicz, Kaib, Halilovic, Kongolo, J. Veerman, De Jong, H. Veerman en Van Bergen.

AZ heeft een paar lastige weken achter de rug. Van FC Utrecht (0-1) en Ajax (0-3) werd verloren, terwijl er van de club op de laatste plaats, FC Emmen, met minimaal verschil werd gewonnen (0-1). AZ-trainer Pascal Jansen kan tegen Heerenveen geen beroep doen op Dani de Wit en Jonas Svensson. Ze zijn beide geblesseerd. Ook voor middenvelder Jordy Clasie komt de wedstrijd te vroeg.

(Advertentie)
(Advertentie)