Dieren in de problemen door winterweer: drukte bij Fûgelhelling in Ureterp

12 feb 2021 - 15:32

Door het koude winterweer kunnen de dieren in de Friese natuur maar lastig voldoende eten vinden. Er komen meer en meer dieren binnen bij De Fûgelhelling in Ureterp, waar ze kunnen aansterken. "Net zoals ons moeten de beesten weer even wennen. Waar anders altijd voer ligt, moeten ze er nu om zoeken," legt Hetty Sinnema van De Fûgelhelling uit. "Dat heeft even tijd nodig. Het kost ook altijd slachtoffers. Nu het langer koud blijft, krijgen we die steeds meer."

Drokte by de Fûgelhelling

In de opvang zijn ook egeltjes, kleine haasjes en een otter te vinden, maar vooral vogels zijn slachtoffer van het weer. Doordat de dieren minder te eten hebben, knallen ze eerder tegen een ruit of auto aan. Daarom vindt Hetty ook dat wij mensen de dieren moeten helpen: "Er is een menselijke factor in dit verhaal. Dan zijn we er voor die dieren."

Tien kilo voer

Hetty is blij dat mensen de verzwakte dieren naar de opvang brengen, maar nog beter is om dat te voorkomen. Daarom is het bijvoeren ook zo belangrijk. Om die reden stelt De Fûgelhelling, samen met de Bûn foar Fryske Fûgelwachten (BFVW) nu tien kilo aan voer beschikbaar voor lokale vogelwachten.

Johan Kootstra van de vogelwacht in Opeinde is er blij mee: "Mooi dat het zo kan. Hier kunnen we mee vooruit en de vogels ook." Maar ook achter huis valt al veel te doen. "Al zijn het maar een paar boterhammen of vetbollen, wat men maar heeft. Dat kunnen de vogels nu wel gebruiken."

(Advertentie)
(Advertentie)