Onbegrip bij KNSB over besluit regering om marathons op natuurijs te verbieden

12 feb 2021 - 08:58

"Ik snap dat de regering in een lastige situatie zit. Maar dat ze zeggen dat we nu geen marathon op natuurijs kunnen houden, dat snap ik niet." Willem Hut, competitieleider marathonschaatsen bij de KNSB baalt ervan. De regering heeft de plannen van de KNSB en House of Sports om coronaproof een NK marathon te organiseren afgekeurd.

Willem Hut - Foto: Orange Pictures

Willem Hut (KNSB) en Peter de Vries (Jumbo-Visma)

De druk op de zorg en de politie zou te groot zijn, volgens het kabinet en de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Zij waren niet overtuigd van de plannen. "We weten hoe we ervoor staan met corona", zegt Hut. "Maar als KNSB konden we met onder andere House of Sports en natuurijsverenigingen zelfvoorzienend iets organiseren, ook op medisch gebied, beveiliging en crowdmanagement."

Opschieten, anders is het ijs weg

Donderdag is het hele marathonpeloton nog getest op corona en de KNSB keek al naar locaties om een eventueel NK op natuurijs te houden. "We liepen niet vooruit op de zaken, we waren aan het overleggen. Maar je moet wel opschieten, want anders is het ijs weg. We hebben uitgelegd hoe je het coronaproof kunt organiseren: op locatie, in een bubbel, met allerlei testen. Dan komt dit wel hard aan."

Ik heb geen moment meer gedacht dat het níét door zou gaan.

Peter de Vries, ploegleider bij Jumbo-Visma

De marathonploegen uit de topdivisie waren er ook klaar voor. "Dan is dit een mokerslag", zegt Peter de Vries, ploegleider van de marathonschaatsers van Jumbo-Visma. "Met z'n allen waren we in de veronderstelling dat het de goede kant op ging. Woensdag kregen we om 16.00 uur een bericht dat we voor 18.00 uur een lijst moesten aanleveren met allemaal namen. Dan denk je: het gaat gebeuren, als het zo snel moet! Ik heb geen moment meer gedacht dat het níét door zou gaan."

De Vries baalt dus flink. "Maandag zei de minister dat ze open stond voor een plan. En vier dagen later schiet ze het af, terwijl je weet dat we het coronaproof kunnen doen. Dat vind ik zonde."

Grote drukte op het ijs

Voor de komende dagen wordt grote drukte op het ijs verwacht. "Honderdduizenden mensen stappen dit weekend het ijs op", zegt De Vries. "Dan kunnen ze me niet uitleggen dat daar niet nog 200 sporters bij kunnen. Dat begrijp ik niet."

Het argument dat De Vries hoorde is dat het niet allemaal te controleren is. "Maar wat ik denk, en dat hebben ze niet gezegd: als ze het bij ons toestaan, dan moeten ze dat bij iemand anders ook."

(Advertentie)
(Advertentie)