Kok topfavoriete op 500 meter, Wüst en De Jong veranderen tactiek op achtervolging

12 feb 2021 - 08:01

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap afstanden zijn er grote medaillekansen voor de Friese schaatsers. In Thialf is Femke Kok de topfavoriete op de 500 meter, waarop ook Suzanne Schulting meedoet. Bij de ploegen achtervolgen doen Ireen Wüst en Antoinette de Jong iets anders om de concurrentie te verrassen. Sven Kramer heeft zich afgemeld voor de ploegenachtervolging.

Foto: Omrop Fryslân

Programma van de Friese schaaters:

  • 15.10-15.28 ploegenachtervolging vrouwen met Antoinette de Jong en Ireen Wüst
  • 17.00-17.25 500 meter vrouwen met Femke Kok en Suzanne Schulting

Op de radio is de tweede dag van het WK afstanden live te volgen bij Omrop Fryslân. Vanuit Thialf doet Andor Faber het commentaar samen met een analist. Dat is vandaag oud-schaatser Douwe de Vries, die vijf keer wereldkampioen op de ploegenachtervolging werd.

500 meter

Bij beide wereldbekerwedstrijden ging de overwinning op deze afstand naar Femke Kok. Toch zegt ze vooraf niet dat se ook op het WK wint. "Zo eenvoudig is dat nou eenmaal niet. De resultaten op de wereldbekers bieden geen garantie. Het wordt heel spannend. Er zijn heel veel kanshebbers", zegt de schaatsster uit Nij Beets, die Angelina Golikova, Olga Fatkulina en Vanessa Herzog als haar grootste concurrentes beschouwt.

Suzanne Schulting staat ook aan de start van de 500 meter, maar met heel andere verwachtingen dan Kok. "Ik zie mezelf niet één, twee, drie op het podium rijden. Ik wil wel graag mijn persoonlijke record (37,71) evenaren. Ik denk dat je eerder zo moet kijken dan naar een podiumplek. En misschien verras ik wel heel erg en rijd ik wel podium."

Femke Kok en Suzanne Schulting

Ploegenachtervolging vrouwen

De vrouwen op de ploegenachtervolging gaan het anders doen dan op de laatste wereldbekers. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten vormen de Nederlandse ploeg op het WK. Bij de wereldbekers eindigde Nederland twee keer als tweede achter Canada, dat wordt gecoacht door de Fries Remmelt Eldering. "Op papier zit er een mindere schakel tussen, maar ze rijden ons bijna op een seconde", vertelt Wüst over de Canadezen. "Als we nergens echt fouten hebben gemaakt, moeten we de tactiek wellicht aanpassen. Dus dat gaan we doen."

Nederland gaat meer duwen en minder vaak wisselen. "Liever hadden we meer wereldbekers gehad, zodat we dit kunnen oefenen. We hebben geen idee hoe het in de praktijk gaat uitpakken, maar ik denk dat we zeker voor de titel kunnen gaan."

Datzelfde denkt De Jong, die de wereldtitel absoluut nog niet uit haar hoofd heeft gezet. "Het is een gok, zo voor het WK, maar ik heb er veel vertrouwen in", zo zegt de nieuwe wereldkampioene op de 3.000 meter.

Ireen Wust en Antoinette de Jong oer de ploege-efterfolging

(Advertentie)
(Advertentie)