It Fryske Gea roept op: "Schaatsers, mijd riet en natuur"

12 feb 2021 - 07:50

Schaatsers, mijd het riet bij de natuurgebieden. Met die oproep komt natuurbeheerder It Fryske Gea. De organisatie begrijpt heel goed dat mensen het natuurijs opzoeken. En It Fryske Gea is 'leverancier van mooie gebieden', zeggen ze zelf. Maar door met de schaatsen door het riet te vliegen, is de kans groot dat je wilde dieren zoals reeën en vogels verstoort.

Vogels kunnen nog bij het water in het Groene Ster-gebied - Foto: Omrop Fryslân

Door de vorst zijn veel dieren al kwetsbaar, zegt It Fryske Gea. Vogels kunnen bijvoorbeeld minder eenvoudig aan eten komen. "Ze hebben het lastig", vertelt Walter Bosma, beheerder bij It Fryske Gea. "En dan hebben we ook nog de vogelgriep gehad, dus sommige exemplaren zijn al verzwakt. Als ze dan constant opvliegen, dan hebben ze daar al snel last van."

Energie sparen

Daarom is het ook belangrijk dat het rondom de wakken in het ijs rustig blijft. Want daar kunnen vogels nog bij het water komen. Wie te dicht bij de vogels in de buurt komt, kan ervoor zorgen dat ze opvliegen en een andere locatie zoeken. "En het is juist zo belangrijk dat ze hun energie sparen."

Een hek van It Fryske Gea - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Bij de IJsselmeerkust hebben beheerders al meerdere schaatsers en recreanten uit het riet gehaald. Het gaat bijvoorbeeld om de Warkumerwaard, maar het Mirnser Klif. Maar eigenlijk geldt de oproep voor alle natuurgebieden. "Het is een fascinerend gezicht, al die vogels. Maar het is ook een verstoring."

Zorgen over het weekend

Bosma kijkt met zorgen naar de komende dagen. "Ik houd een beetje m'n hart vast, moet ik bekennen. Maar er is genoeg ruimte om tussen de gebieden goed te schaatsen. Dat lijkt me ook veiliger."

(Advertentie)
(Advertentie)